Kava je jedno od najpopularnijih pića na svijetu, prema podacima Međunarodne organizacije za kavu, svakodnevno je konzumira oko 2,25 milijardi ljudi. Međutim, ispijanje kave na prazan želudac zabrinjava liječnike jer može biti štetno za želudac i cjelokupno zdravlje.
Nakon 50. godine života, rizik od probavnih problema povećava se za oko 15% svakih deset godina zbog oslabljene želučane sluznice i sporijeg metabolizma (Journal of Gastroenterology, 2021).
Zašto ispijanje kave na prazan želudac šteti želucu?
Kava sadrži kofein, klorogenske kiseline i druge spojeve koji potiču lučenje želučane kiseline i djeluju na sluznicu želuca. Kada se pije na prazan želudac, on je nezaštićen hranom, pa agresivne tvari izravno djeluju na sluznicu, uzrokujući iritaciju, upalu, pa čak i eroziju tkiva.
Evo što se tada događa u tijelu:
Povećana kiselost
Kofein povećava lučenje klorovodične kiseline za 20%, snižavajući pH želučanog soka na 1–2 (American Journal of Gastroenterology, 2020). To iritira sluznicu, osobito kada nema hrane koja bi djelovala kao zaštitni pufer.
Opuštanje sfinktera
Kava opušta donji jednjakov sfinkter, što može uzrokovati žgaravicu i refluks kiseline u 25% slučajeva (Journal of Clinical Gastroenterology, 2021).
Iritacija sluznice
Klorogenske kiseline i kofein uzrokuju upalu želučane sluznice, povećavajući rizik od gastritisa za 15% (Digestive Diseases and Sciences, 2020).
Nakon 50. godine Sluznica želuca gubi oko 15% zaštitnog mucina, čime postaje osjetljivija na iritaciju (The Lancet Gastroenterology, 2021).
Zašto je ovo važno?
Redovito ispijanje kave na prazan želudac može dovesti do kroničnog gastritisa, žgaravice, čira, pa čak i prekanceroznih promjena na želucu, osobito kod osoba koje imaju Helicobacter pylori infekciju ili su starije od 50 godina.
Glavni rizici ispijanja kave na prazan želudac
1. Žgaravica i refluks (GERB)
Mehanizam: Kava opušta donji jednjakov sfinkter, omogućujući kiselini da se vraća u jednjak i izaziva peckanje (Gastroenterology, 2021).
Rizik: Više od 200 ml kave na prazan želudac povećava rizik od žgaravice za 25%.
Simptomi: Peckanje u prsima, kiseli okus u ustima, bol u grlu.
2. Gastritis i oštećenje sluznice
Mehanizam: Klorogenske kiseline i kofein iritiraju sluznicu želuca, uzrokujući upalu i mikropukotine u 15% slučajeva (Journal of Clinical Gastroenterology, 2020).
Rizik: Svakodnevno pijenje više od 200 ml kave na prazan želudac povećava rizik od gastritisa za 15%.
Simptomi: Bol u želucu, mučnina, nadutost.
3. Čir na želucu
Mehanizam: Povećana kiselost i iritacija sluznice povećavaju rizik od erozije i čira za 10% (The Lancet Gastroenterology, 2021).
Rizik: Dugotrajna konzumacija kave na prazan želudac (dulje od 3 mjeseca) povećava rizik od čira za 10%.
Simptomi: Jaka bol u želucu, krv u stolici, gubitak apetita.
4. Hormonska neravnoteža
Mehanizam: Kofein povećava razinu kortizola (hormona stresa) za 20%, remeteći ravnotežu inzulina i uzrokujući skokove glukoze (Endocrinology, 2020).
Rizik: Više od 200 mg kofeina na prazan želudac povećava razinu stresa za 20%.
Simptomi: Anksioznost, umor, promjene razine šećera u krvi.
5. Smanjena apsorpcija hranjivih tvari
Mehanizam: Kofein smanjuje apsorpciju željeza i kalcija za 15%, što može uzrokovati manjak tih minerala (American Journal of Clinical Nutrition, 2021).
Rizik: Više od 200 ml kave na prazan želudac povećava rizik od anemije za 10%.
Simptomi: Bljedilo, slabost, lomljivi nokti, piše Stil.