Da je kiseli kupus iznimno zdrav znali su i naši preci pa se ova namirnica tradicionalno nalazi na meniju tijekom jesenskih i zimskih mjeseci, a tepaju joj i da je lijek za stotinu bolesti. Sto grama sirovog kiselog kupusa sadrži čak 20 mg vitamina C. Slijede vitamin A, folna kiselina, magnezij, željezo, fosfor, kalcij, kalij, natrij, balastne tvari i bjelančevine.
Odličan je izvor vitamina B12, zbog toga se posebno preporučuje vegetarijancima i veganima. Crveni kupus je i do sedam puta ljekovitiji od bijelog, a njegova boja ukazuje da sadrži i ljekovite antocijanine.
Poboljšava probavu
Kiseli kupus sadrži probiotike koji su zapravo korisne bakterije i djeluju kao prva linija obrane od toksina i štetnih bakterija. Također mogu poboljšati probavni sustav i opće zdravlje. Probiotici također pomažu u smanjenju plinova, nadutosti, zatvora, proljeva i simptoma povezanih s Crohnovom bolešću i ulceroznim kolitisom.
Jača imunološki sustav i štiti od infekcija
Kiseli kupus je bogat izvor nutrijenata za jačanje imuniteta. Bakterije koje se nalaze u crijevima mogu imati snažan učinak na imunološki sustav. Redovita konzumacija hrane bogate probioticima poput kiselog kupusa može smanjiti rizik od razvoja infekcija poput prehlade i infekcija mokraćnog sustava. Također je bogat vitaminom C i željezom, što doprinosi jačanju imuniteta.
Štiti srce
Kiseli kupus štiti zdravlje srca jer sadrži veliku količinu vlakana i probiotika koji pomažu u smanjenju razine kolesterola. Osim toga, kiseli kupus jedan je od rijetkih biljnih izvora menakinona, poznatijeg kao vitamin K2. Smatra se da vitamin K2 pomaže u smanjenju bolesti srca sprječavajući nakupljanje kalcija u arterijama, izvještava Healthline.
Jača kosti
Kiseli kupus sadrži vitamin K2 koji ima važnu ulogu u zdravlju kostiju. Točnije, vitamin K2 aktivira dva proteina čija je funkcija vezati kalcij, glavni mineral koji se nalazi u kostima.
Trogodišnja studija žena u postmenopauzi otkrila je da su one koje su uzimale dodatke vitamina K2 imale sporiji gubitak mineralne gustoće kostiju povezan sa starenjem. Također, nekoliko drugih studija pokazalo je da uzimanje dodataka vitamina K2 smanjuje rizik od prijeloma kralježnice i kuka za 60-81 posto.