Gastroenterolog prof. dr. Vojislav Perišić upozorio je ljude koji piju sodu bikarbonu na svoju ruku da to ne čine ako posumnjaju na želučanu kiselinu.

Takav princip uopće nije učinkovit i dugoročno ne rješava problem - samo nakratko, dok djelovanje ne prođe. Umjesto toga, on savjetuje ovakav način rješavanja tegoba.

Doktor otkriva je li soda bikarbona dobra za želučanu kiselinu
Foto: Shutterstock

'Stari je trik - pojedete, pa vam nešto ne odgovara, pa uzmete tabletu protiv kiseline. Ako vam bude bolje nakon 45 minuta, riječ je o kiselini. Kakva soda bikarbona, čovječe?! Ona neutralizira kiselinu na pola sata i gotovo, djelovanja više nema. Moraju se uzimati lijekovi koji imaju produženi učinak, soda bikarbona je princip - drži vodu dok majstori odu', rekao je dr. Perišić.

Čaj od mente za mršavljenje
Foto: Shutterstock

'Postoje i tihe kiseline, kod kojih vi možda ne osjećate žgaravicu, ali imate određenu nelagodu. Tada je najbolje piti čaj: prije doručka šalicu čaja od kantariona (jer jedino on sadrži spoj koji oblaže sluznicu želuca), a nakon doručka čaj od mente. Bilo bi dobro tijekom dana popiti ukupno oko 4 do 5 šalica čaja od mente', savjetuje dr. Perišić.

Što jesti i piti ako nas stalno boli želudac?

'Bez mineralne vode s mjehurićima, ona će napraviti problem', rekao je dr. Vojislav Perišić, pa podijelio i savjete za prehranu.

Kazao je da bi obroke trebalo rasporediti tijekom dana i obratiti pozornost na nekoliko namirnica.

Doktor otkriva je li soda bikarbona dobra za želučanu kiselinu
Foto: Shutterstock

'Pet manjih obroka dnevno, s malo masnoće. Jedite lagane ugljikohidrate - pire od krumpira i mrkve, napravite pire od jabuke, pojedite bananu. Kuhanu piletinu također jedite, ona je izvrsna iako nema masnoću koja nas razveseli kada je probavimo', rekao je doktor.

'Luk je hranjiv, sadrži kvercetin, to je Božja namirnica. Moja pokojna majka rezala ga je na pola, pustila da potamni na ploči, pa ga je takvog ubacivala u juhu - znala je koliko je to zdravo', dodao je dr. Perišić, a prenosi Stil