Kako biste spriječili nakupljanje masnoća u stanicama jetre, potrebno je redovito konzumirati jednu namirnicu čija su pozitivna svojstva za jetru bila poznata i našim bakama. Riječ je o svježem siru.
Nije samo alkohol štetan za ovaj organ. Mnoge nezdrave navike kojima je većina nas sklona mogu dovesti do taloženja masnoće u stanicama jetre. Kako bi se to spriječilo i smanjilo, dovoljno je u prehranu uvrstiti svježi sir, istaknula je nutricionistica Nurija Dijanova.
Prema njezinim riječima, aminokiselina metionin, koja se nalazi u ovom proizvodu, pomaže u uklanjanju viška masnoće iz jetre.
'Domaći, ponajprije svježi sir, ima jednu od najboljih kombinacija nutrijenata, uključujući metionin. Ova aminokiselina izuzetno povoljno djeluje na jetru i pomaže kod gotovo svih bolesti tog organa. Smatram da upravo metionin pomaže u smanjenju količine masnoće u jetri. Znanstveno rečeno, možemo reći da svježi sir poboljšava metabolizam jetrenih stanica', objasnila je nutricionistica.
Kako bi se postigao ljekoviti učinak, potrebno je dnevno konzumirati najmanje 50 grama svježeg sira, dodala je.
'Minimalna količina svježeg sira koju osoba prosječne težine treba uključiti u jelovnik iznosi 50 grama dnevno. Za muškarce je ta količina nešto veća, s obzirom na to da su 'većih dimenzija'. Smatram da se sir može konzumirati uz svaki obrok, ali količine se razlikuju. Za doručak je dovoljno 50 grama, ako ga jedete za ručak onda je 100 grama dovoljno, a istu količinu možete pojesti i za večeru', savjetovala je nutricionistica, a prenosi Najžena.
Svježi sir nije dobar samo za jetru već donosi i brojne druge dobrobiti.
Vrijedan je izvor proteina koji su neophodni za održavanje mišićne mase i zdravlja tkiva u bilo kojoj dobi.
Osobito nakon 50. godine života mišićna masa i snaga počinju opadati zbog prirodnog procesa starenja. Stoga je važno povećati unos proteina kako bi se održala mišićna masa i smanjio rizik od mišićne distrofije.
Osim toga, svježi sir je dobar izvor kalcija, koji je važan mineral za zdravlje kostiju. Nakon 50. godine koštana masa također počinje opadati, što može dovesti do osteoporoze. Redovita konzumacija svježeg sira može povećati unos kalcija i smanjiti rizik od osteoporoze.
Svježi sir sadrži i druge važne hranjive tvari, poput vitamina B12, koji pomaže u održavanju zdravog živčanog sustava, i vitamina D, koji pomaže u apsorpciji kalcija i održavanju zdravih kostiju.
Osim toga, svježi sir je niskokalorični proizvod koji može pomoći u kontroli tjelesne težine, što je također važan faktor za zdravlje nakon 50.
Sve u svemu, svježi sir je vrijedan izvor proteina, kalcija i drugih hranjivih tvari koji mogu pomoći u očuvanju zdravlja i spriječiti razvoj raznih bolesti povezanih sa starenjem.