Premda nije jednako zastupljena u svakodnevnom razgovoru kao, recimo, kolesterol, artritis, visoki tlak i problemi sa šećerom, masna jetra, stručno steatoza, po mnogočemu je nalik tim tegobama.
S jedne strane, podjednako je česta, a s druge strane, od nje prvenstveno obolijevaju osobe starije od 50 godina. Ipak, postoji jedna važna stvar – jetra ima sposobnost regeneracije, što znači da dobrim izborom hrane možemo pomoći njezinu oporavku.
Nutricionistica Jovana Srejić Ferluga otkrila je osam zlatnih pravila ili smjernica za prehranu koje će sačuvati zdravlje i funkciju ovog izuzetno važnog organa.
Dođite do zdrave tjelesne težine
Jedna od najvažnijih promjena koju trebate primijeniti kako biste se zdravije hranili i smanjili tjelesnu težinu jest planiranje obroka unaprijed.
Unosite dovoljno tekućine
Dovoljno tekućine podrazumijeva osam ili više čaša na dan, ovisno o više faktora, napominje nutricionistica. Neka to bude voda s nekoliko kapi limuna, svježe cijeđeni sokovi, variva.
Izbjegavajte alkohol
Najbolje je u potpunosti izbjegavati alkohol ili unos ograničiti na dva pića (povremeno, ne svakodnevno).
Preskočite zasićene i trans masti
Isključite iz jelovnika hranu koja sadrži zasićene i trans masti. Izvori zasićenih masti su crvena mesa i mesne prerađevine, dok se trans masti nalaze u pekarskim proizvodima, margarinu, konditorskim proizvodima i mnogim kupovnim desertima (na deklaraciji su označene kao hidrogenizirane i djelomično hidrogenizirane biljne masti).
Oprez sa dodacima prehrani
Nemojte uzimati dodatke prehrani bez prethodnog savjetovanja s liječnikom jer visoke doze pojedinih vitamina mogu biti štetne za jetru. Jedan od vitamina koji u megadozama može uzrokovati štetu jest vitamin A, upozorava nutricionistica.
Šećer pod kontrolom
Izbjegavajte hranu koja brzo podiže razinu šećera u krvi – prije svega šećer i bijelo brašno (te proizvode od bijelog brašna), savjetuje nutricionistica.
Bez aditiva
Vrlo je važno da maksimalno smanjite (idealno izbjegnete) unos pesticida, hormona, antibiotika i drugih prehrambenih aditiva (označenih različitim E brojevima) kroz hranu.
'Najjednostavniji način jest da izbjegavate prerađenu hranu i krenete od osnovnih sirovina, recimo umjesto kupovnog umaka za tjesteninu napravite domaći. Birajte sezonske namirnice, kupujte organsku hranu ako vam je dostupna', sugerira nutricionistica za Kurir.
Vlakna na jelovniku
Osnovna uloga jetre jest eliminacija raznih štetnih tvari. Olakšajte joj posao dovoljnim unosom dijetalnih vlakana koja će apsorbirati dio štetnih tvari već u crijevima. Odlični izvori dijetalnih vlakana su svježe povrće i voće, kao i proizvodi od cjelovitih žitarica, poručuje Jovana Srejić Ferluga.