Stručnjaci jetru nazivaju laboratorijem našeg organizma i zato je jako važno da je ona zdrava. Jetra je ključni organ za detoksikaciju organizma jer filtrira toksine iz krvi i pomaže u njihovom izlučivanju.
Također sudjeluje u probavi proizvodeći žuč, koja razgrađuje masti, te skladišti važne nutrijente poput vitamina i glikogena. Osim toga, jetra regulira razinu šećera u krvi, proizvodi proteine nužne za zgrušavanje krvi i podržava imunološki sustav.
Koje prirodne sokove i ljekovite namirnice naša jetra voliotkrila je dijetetičarka-nutricionistica Ivana Đurović, a ona je na prvom mjestu preporučila sok od mrkve, osobito za masnu jetru.
'Sok od mrkve ili naribana mrkva izvrsni su kod stanja masne jetre, a treba ih konzumirati na prazan želudac. Naša jetra voli i limun, kestenov med, rajčicu, ciklu i sirove stabljike maslačka koje treba jesti 10 do 15 puta dnevno. Jedite što više u razdoblju od tri tjedna, to će potaknuti regeneraciju jetre. Špinat jedite što češće kao salatu', savjetuje Ivana.
Za jetru je odličan i sok od rotkvice. Dnevno je dopušteno popiti najviše jednu žličicu ovog soka koji potiče gubitak masnoće. Vrlo je djelotvoran i sok od svježeg lista kupusa koji potiče regeneraciju jetre.
'Moja preporuka su i suhe šljive, tj. kompot od suhih šljiva. Priprema se tako da se suhe šljive kuhaju na laganoj vatri 10 minuta. Jedite tri puta dnevno po 10 kuhanih šljiva, 15 minuta prije jela. Tretman traje 12 dana i potiče eliminaciju masnoće iz jetre. Po potrebi ponovite kuru nakon tri mjeseca', ističe nutricionistica.
Za jetru je dobar i crveni luk, a ovako možete pripremiti ljekoviti eliksir.
'Petnaest žličica sitno nasjeckanog luka, šest žličica meda i dvije žličice pelina preliti s litrom bijelog vina, nekoliko puta dobro promućkati i uzimati po dvije žličice prije jela. Po potrebi kuru ponovite nakon šest mjeseci', savjetuje Ivana Đurović.
Jetra također voli sok od mljevene ili kuhane artičoke jer regulira njen rad, jača je i potiče izbacivanje masnoća, piše Krstarica.