Liječnik Dejan Čubrilo otkrio je kako najbolje očistiti organizam, kao i koje namirnice treba izbjegavati, posebno nakon 30. godine.

'Ako imate masnu jetru, a gotovo svi imaju, više ili manje, automatski imate povišenu razinu inzulina. To je hormon koji proizvodi gušterača za regulaciju šećera i probave. Ako inzulin raste više ili manje tijekom dana, on će apsolutno stvarati masnoće u jetri. To je njezin posao', rekao je dr. Čubrilo.

'Kolesterol ne dobivate iz hrane. Ako svaki dan jedete ćevape, pljeskavice i velike porcije, od toga ćete praktički razviti probavne smetnje i intoksikaciju. Ali povišena razina inzulina će potaknuti proizvodnju kolesterola u tvornici za proizvodnju kolesterola - jetri, gdje se on i stvara. Tko ima povišen kolesterol, ima i povišen inzulin, i obrnuto. Tko kontrolira inzulin, kontrolira i kolesterol,' tvrdi dr. Čubrilo.

Kad je visok kolesterol problem?

'Loš kolesterol je paradoks, ima manje kolesterola u sebi nego dobrar kolesterol. Loš kolesterol ima zadatak prenositi materijal za proizvodnju hormona i stoga nije loš', objasnio je liječnik.

kolesterol.jpg
Shutterstock 

Loš kolesterol postaje zao kada 'zahrđa', odnosno kad ne može obavljati svoj posao prijenosa materijala za proizvodnju hormona.

'Taj oksidirani kolesterol će se negdje zalijepiti i predstavljati početak razvoja ateroskleroze', rekao je dr. Čubrilo i objasnio: 'Samo je oksidirani kolesterol loš'.

Zabrinjavajuća granica kolesterola

'Svaki kolesterol koji ima 6 ili 6,5 ne tumačim kao tragediju ili nešto toliko loše. Onda zaključim da se stvara previše, ili da ga nešto stimulira (inzulin), da se ne izlučuje kako treba putem žuči, ili da je zahrđao. Onda pacijentima preporučujem antioksidanse, te da u prehranu uvedu što više zdrave hrane, voća i povrća', objašnjava doktor.

Voće
Shutterstock 

'Druga stvar je kontrola inzulina. Ne jedemo šećera niti pazimo koliko jedemo, ne opterećujemo gušteraču', kaže doktor.

Što se masti tiče, dr. Čubrilo preporučuje da se stavi manje od žličice, samo da hrana dobro miriše.

Pogrešno je mišljenje da se čišćenje organizma najbolje provodi sokovima od prešanog voća i povrća.

'Kada uzimate te sokove i pijete ih nekoliko puta dnevno, inzulin će vam skočiti kao da radite test opterećenja glukozom. To će biti poticaj da se blokira topljenje potkožnog masnog tkiva, a taj će poticaj proizvoditi više kolesterola, a jetra će se zamastiti', objasnio je liječnik.

'Za taj sok se mora točno znati koliko ima šećera i u kojoj dozi ga smijete unositi. Taj sok mora imati malo vlakana, malo masnoće, (sjemenke), da smiri taj odgovor gušterače. Gušterača će tada biti puno manje uzbuđena, a mi ćemo dobiti blagodati voća i povrća, da nam crijeva budu bolje raspoložena i da dobre bakterije dobiju svoju hranu, da se bore protiv loših bakterija', rekao je dr. Čubrilo.

Botoks u čaši.jpg
Shutterstock 

Vrlo je važno imati dobar želudac i enzime u njemu, koji se gube zbog pretjeranog stresa. Kad jedete pod stresom, nema enzima, tvrdi liječnik.

Masnoće su zabranjene tijekom procesa detoksikacije, a prema njegovim riječima zabranjena je i upotreba maslinovog ulja jer je i ono opterećujuće.

'Ako imate organizam koji je intoksiciran, jetra se više ne može boriti, puna je otrova. Zašto toj jetri dati zadatak da prerađuje te masnoće? Pustite je da se oporavi, dajte joj minimalne količine. Jedite meso bez ulja, kuhano u vodi, stavite puno povrća u taj lonac i napravite obrok bez ulja. Jaja izbacujemo, mlijeko također', objašnjava liječnik.

'Svi stariji od 30 godina ne bi trebali piti mlijeko, to je nešto što nam jako teško pada. Mliječne proizvode je jako teško probaviti', dodao je.

Mlijeko.jpg
Shutterstock 

Također je zabranjeno koristiti detoksikacijske čajeve. 'Crijeva koja su začepljena, koja ne rade, zakočena su, zgrčena. Dakle, kad pokušate 'potjerati' takvo crijevo, kao da ste potrgali ta crijeva, jer se onda još više umore', tvrdi liječnik.

Kako bismo obnovili crijeva, moramo povećati razinu proizvodnje energije u našim stanicama. 'Najbolji izvor masti je ona koja se topi iz našeg masnog tkiva i pretvara u energiju. Inzulin sprječava topljenje masti. Njegovom kontrolom dobit ćete oslobađanje topljenja masti', kaže doktor.

'Uspješna detoksikacija znači uspostaviti normalan rad crijeva. To je precizna definicija. Ako smo crijeva iz minus faze uspjeli vratiti u normalu, da mogu početi raditi svoj posao, nema više intoksikacije', kaže liječnik i dodaje:

'Jedna stolica dnevno je dovoljna, ali stolica nije mjerilo. Ljudi mi često kažu: Doktore, ja imam nekoliko stolica dnevno, imam brz metabolizam. Metabolizam je tvornica u kojoj se stvara energija iz onoga što dospijeva u vaše stanice. Tko ima, taj ima brz metabolizam, ne tko ima više stolica, taj je i najviše bolestan. Ima rijetku stolicu, ne probavlja hranu, sve prolazi kroz njega i odgovara klasičnom izgledu mršavog tipa koji se ne može udebljati jer nema dovoljno enzima za probavu hrane', zaključio je liječnik, a prenosi Stil