Znanstveni istraživač i stručnjak za utjecaj prehrane na zdravlje dr. William Li nedavno je na svom YouTube kanalu poseban video posvetio temi snižavanja kolesterola.

Poznato je da jevisoka razina kolesterola jedan od najvećih čimbenika rizika za srčane bolesti, stoga ovaj problem ne treba zanemariti. Iako postoje lijekovi koji mogu pomoći u snižavanju kolesterola, svakako je bolje pravovremeno koristiti druge prirodne metode, a pravilno odabrane namirnice u prehranipokazale su se kao vrlo moćan saveznik protiv loših masnoća u krvi.

Kolesterol.jpg
Shutterstock 

Dr. Lee istaknuo je vrijednost ječma u borbi protiv povišenog kolesterola jer je to namirnica koja sadrži beta glukan – vrstu topivih vlakana, koja se također nalaze u zobenim pahuljicama. Kako beta glukan pomaže u snižavanju kolesterola? Ta topiva vlakna u dodiru s vodom u našim crijevima stvaraju želatinasti gel koji ima svojstvo zadržavanja kolesterola i na taj način sprječava njegovu apsorpciju u krvotok.

Dr. Lee kaže i da ječmena vlakna povoljno utječu na zdravlje naše mikroflore u debelom crijevu (mikrobiom), što pak povoljno utječe na smirivanje upalnih procesa u tijelu, kao i na dobar metabolizam. Sve su to, kaže, stvari koje pozitivno utječu na zdravlje srca.

Ječam.jpg
Shutterstock 

Kad je riječ o znanstvenim dokazima o učinkovitosti ječma u snižavanju kolesterola, naveo je primjer istraživanja iz Japana, gdje su 44 pretila muškarca (gdje su ih našli u Japanu?!) 12 tjedana svaki dan dobivala obrok ili riže ili ječma. Grupa koja je jela ječam doživjela je prosječni pad kolesterola od 5% tijekom studije, dok druga grupa koja je jela rižu nije primijetila promjene u razini kolesterola. I ovo su rezultati bez upotrebe lijekova – samo ječam za 3 mjeseca.

Ječam.jpg
Shutterstock 

Dobra stvar kod ječma je što je jeftina žitarica, s raznolikom upotrebom. Jedina mu je 'mana' što se kuha malo duže - 40-45 minuta, pa ako ste u stisci s vremenom, skuhajte je dan ranije ako je mislite dodati u jelo. Možete ga dodati u jutarnju kašu, salate, juhe i razna variva.

Govoreći o ječmu kao borcu protiv kolesterola, dr. Lee je predložio kombinaciju ječma i gljiva u hranjivoj juhi te nam tako dao ideju za današnji prijedlog recepata koji koristi ovu divnu žitaricu. Napomenuo je da gljive sadrže i spomenuti beta glukan, ali su i bogate antioksidansima, piše Espreso