Kolesterol igra ključnu ulogu u našim tijelima, ali visoke razine kolesterola mogu biti opasne, posebno za srce i krvne žile. Iako prehrana nije jedini faktor koji utječe na razinu 'lošeg' LDL kolesterola u krvi, utjecaj prehrane je vrlo velik.

Kada je riječ o kolesterolu, često nismo svjesni koliko određene namirnice mogu negativno utjecati na naše zdravlje.

Ovih 5 namirnica najviše pridonose povećanju razine kolesterola.

1. Prerađeni mesni proizvodi

suho meso
Shutterstock 

Kobasice, šunka, slanina i slični prerađeni mesni proizvodi često sadrže značajne količine zasićenih masnoća i kolesterola, što može pridonijeti povećanju razine lošeg kolesterola (LDL) u krvi.

2. Punomasni mliječni proizvodi

Sir.jpg
Shutterstock 

Mlijeko, sir, jogurt i drugi punomasni mliječni proizvodi također mogu sadržavati visok udio zasićenih masti. Pretjerana konzumacija ovih namirnica može dovesti do povećanja razine kolesterola.

3. Kokosovo i palmino ulje

Kokosovo ulje.jpg
Shutterstock 

Iako su kokosovo i palmino ulje biljna ulja, bogata su zasićenim mastima. Korištenje ovih ulja u prehrani može pridonijeti povećanju kolesterola.

4. Slatka i pržena hrana

Krafna donut.jpg
Shutterstock 

Slatka i pržena hrana često sadrži transmasti i visoke razine loših masnoća, što može pridonijeti povećanju kolesterola. Ovi proizvodi mogu biti posebno problematični kada se konzumiraju u velikim količinama.

5. Jaja

Iako su jaja bogata hranjivim tvarima, poput proteina i vitamina, ona također sadrže značajne količine kolesterola, posebno u žumanjku. Pretjerana konzumacija jaja može pridonijeti povećanju razine kolesterola, piše Espresso.

Tost jaja.jpg
Shutterstock