Hiperlipidemija, uzrokovana viškom lipida u krvi, važan je faktor rizika za nastanak aterosleroze i bolesti srca. Oblici lipida u krvi su kolesterol, trigliceridi i lipoproteini, koji su molekule masti i kolesterola vezane na proteine.
U liječenju hiperlipidemije prvi korak je promjena prehrambenih navika, a važno je i uvesti svakodnevnu fizičku aktivnost u trajanju od minimalno 30 minuta te prestati pušiti i redovito kontrolirati tjelesnu težinu.
Unos hrane i energije treba biti izbalansiran između tri glavne skupine namirnica (proteina, masti i ugljikohidrata). Unos masti ne smije biti veći od 30% ukupno unešene energije tijekom dana, a unos kolesterola ne veći od 300 mg/dan.
Koje namirnice je preporučljivo konzumirati
Ako imate povišen LDL (‘loš’) kolesterolpreporučuje se konzumacija ovih namirnica:
- jela od integralnih žitarica, crni, zobeni ili raženi kruh
- mliječni proizvodi s 1% mliječne masti, posni kravlji sir
- bistre juhe od mesa, povrća ili ribe
- sve vrste bijele i plave ribe
- pileće i pureće meso bez kože, kuhana nemasna govedina i junetina
- maslinovo ulje
- sve vrste kuhanog ili sirovog povrća
- sirovo voće i konzervirano, ali nezašećereno voće
- voćni i suhi kolači s malo masnoća
- prirodni voćni sokovi, voda, čaj
Namirnice koje treba izbjegavati
- bijeli kruh i peciva, lisnata tijesta
- punomasna mlijeka i mliječne proizvode (vrhnje, sir i sl.)
- guste i krem juhe
- ikru, kavijar, hobotnice, lignje i rakove
- sva vidljivo masna mesa osobito svinjsko te suhe prerađevine svinjskog mesa (salame, slanina, čvarci i sl.)
- maslac, svinjsku mast, tvrdi margarin
- prženo povrće (pommes frites, čips i s.l.)
- kokosov orah
- kolače s maslacem i margarinom , kolače s kremama od čokolade
- začine poput majoneze i sl, navodi plivazdravlje.hr.
Tjedni jelovnik
Za doručak se može piti mlijeko s najnižim sadržajem mliječne masti sa žlicom meda i žitaricama te čaša prirodnog soka od naranče. Za međuobrok odaberite voće ili fermentirani mliječni proizvod.
Ponedjeljak
Ručak: Riža s rajčicama (70 g); salata od radiča (200 g); integralni kruh (60 g); marelice iz kompota
Večera: Tjestenina (30 g) i tuna (50 g); kuhana blitva na salatu (200 g), integralni kruh (60 g); čaša crnog vina
Utorak
Ručak: Špageti sa inćunima (mariniranim 70 g); pitome šparoge za saltu (200 g); integralni kruh (60 g); naranča
Večera: Varivo od riže i korijena celera, mrkve i peršina (sve po 30 g); bijelo meso žaru (80 g); kuhana cvjetača za salatu (200 g); integralni kruh (60 g); čaša crnog vina
Srijeda
Ručak: Tjestenina sa sirom mozzarela, rajčicom i rikulom (70 g); kuhana cikorija za salatu (150 g); integralni kruh (60 g); voćni kup s borovnicama
Večera: Pasirano povrće (od 200 g svježeg povrća) i riba na lešo (150 g); zeleni radič (200 g); integralni kruh (60 g); čaša crnog vina
Četvrtak
Ručak: Rižoto s tikvicama (70 g); brokule kuhane na pari za salatu (200 g); integralni kruh (60 g), grejp
Večera: Varivo s blitvom (30 g tjestenine ili riže i 150 g blitve); pastrva pečena u pećnici (120 g); kuhane artičoke za salatu (200 g); integralni kruh (60 g); čaša crnog vina
Petak
Ručak: Tjestenina s mljevenom puretinom (70 g); miješana salata od rajčica i endivije (200 g); integralni kruh (60 g); lubenica
Večera: Varivo od riže (30 g) i brokule (200 g); dva bjelanjka pečena na teflonskoj tavi s maslinovim uljem; integralni kruh (60 g); čaša crnog vina
Subota
Ručak: Špageti s umakom pesto (70 g); gljive sa žara (80 g); kuhana cikorija za salatu (200 g); integralni kruh (60 g); jabuka
Večera: Pileća juha s mesom i rižom; miješana salata od rajčica i endivije (200 g); integralni kruh (60 g); čaša crnog vina
Nedjelja
Ručak: Tjestenina s kupusom (70 g); pureća šnicla (150 g), miješana salata od mrkve, rajčica, zelene salate i rikule (200 g); integralni kruh (60 g); trešnje iz kompota ili smrznuto šumsko voće
Večera: Varivo od riže (30 g) i leće (50 g); paprike, tikvice i patlidžani sa žara (200 g); integralni kruh (60 g); čaša crnog vina, piše plivazdravlje.hr.