Michiko Tomioka nutricionistica je iz Japana, koja se u SAD preselila početkom 1990-ih. Tada se suočila se s izazovima pronalaženja sastojaka na koje je bila naviknuta.
'Kad sam došla u SAD, probala sam sva najpopularnija jela, ali ubrzo mi je bilo mučno nakon što sam ih pojela', priznaje Michiko.
Michiko oduvijek savjetuje prehranu bez viška šećera, industrijskih trikova i prerađene hrane, a ukoliko želimo živjeti dug i zdrav život, sljedećih pet skupina hrane trebamo izbjegavati u širokom luku.
1. Prerađeno meso: hamburgeri, hrenovke, sendviči s kobasicama
Kobasice, hamburgeri i hrenovke puni su trans masti, konzervansa i soli, koji uzrokuju ozbiljnu štetu tijelu. Michiko ih zamjenjuje hranom s minimalnom količinom soli i aditiva. Kao vegetarijanka, proteine obično dobiva putem tofua.
2. Brzi doručak iz kutije: müsli, žitarice, granola
Na prvi pogled, zdjela žitarica prelivena mlijekom čini se kao zdrav početak dana. Ali u stvarnosti, to je samo slatka iluzija.
'Prekomjerna konzumacija šećera ne samo da ugrožava liniju, već i povećava krvni tlak, kao i upalne procese u tijelu', upozorava Michiko.
Umjesto industrijskih žitarica, bira natto - fermentiranu soju specifičnog mirisa i okusa, koju mnogi stranci izbjegavaju, ali u Japanu se smatra superhranom zahvaljujući blagotvornom učinku na crijevnu floru i imunitet.
3. Gazirana i 'dijetalna' pića
Gazirana pića djeluju osvježavajuće, ali u stvarnosti su šećerni otrov. Samo jedna do dvije limenke dnevno mogu povećati rizik od dijabetesa i pretilosti. Čak ni 'dijetalne' varijante nisu bezopasne - umjetna sladila mogu uzrokovati glavobolje, iritaciju crijeva i metaboličke poremećaje.
4. Krem sirevi i punomasni mliječni proizvodi
Mliječni proizvodi izvor su proteina, kalcija i vitamina D, ali Michiko smatra da se njihove dobrobiti često precjenjuju.
'Pokušavam izbjegavati krem sireve poput mascarponea zbog visokog udjela masti', objašnjava.
Umjesto toga, bira kina pastu od pržene soje, koja jelima daje orašasti okus i dodatnu nutritivnu vrijednost.
5. Slatkiši: karamela, čokoladice, bomboni
Slatkiši se mogu činiti bezopasnima, ali djeluju poput tihih sabotera - neprimjetno potkopavaju zdravlje.
'Umjesto industrijskih slatkiša, radim mousse s chia sjemenkama i medom, jedem tamnu čokoladu ili smrznute banane', otkriva Michiko.