Michiko Tomioka nutricionistica je iz Japana, koja se u SAD preselila početkom 1990-ih. Tada se suočila se s izazovima pronalaženja sastojaka na koje je bila naviknuta.

'Kad sam došla u SAD, probala sam sva najpopularnija jela, ali ubrzo mi je bilo mučno nakon što sam ih pojela', priznaje Michiko.

Michiko oduvijek savjetuje prehranu bez viška šećera, industrijskih trikova i prerađene hrane, a ukoliko želimo živjeti dug i zdrav život, sljedećih pet skupina hrane trebamo izbjegavati u širokom luku.

1. Prerađeno meso: hamburgeri, hrenovke, sendviči s kobasicama

Ovih 5 namirnica ne treba ni okusiti, a jedemo ih skoro svaki dan
Foto: Shutterstock

Kobasice, hamburgeri i hrenovke puni su trans masti, konzervansa i soli, koji uzrokuju ozbiljnu štetu tijelu. Michiko ih zamjenjuje hranom s minimalnom količinom soli i aditiva. Kao vegetarijanka, proteine ​​obično dobiva putem tofua.

2. Brzi doručak iz kutije: müsli, žitarice, granola

Musli.jpg
Foto: Shutterstock

Na prvi pogled, zdjela žitarica prelivena mlijekom čini se kao zdrav početak dana. Ali u stvarnosti, to je samo slatka iluzija.

'Prekomjerna konzumacija šećera ne samo da ugrožava liniju, već i povećava krvni tlak, kao i upalne procese u tijelu', upozorava Michiko.

Umjesto industrijskih žitarica, bira natto - fermentiranu soju specifičnog mirisa i okusa, koju mnogi stranci izbjegavaju, ali u Japanu se smatra superhranom zahvaljujući blagotvornom učinku na crijevnu floru i imunitet.

3. Gazirana i 'dijetalna' pića

Ovih 5 namirnica ne treba ni okusiti, a jedemo ih skoro svaki dan
Pedijatri otkrili koje namirnice nikad ne daju svojoj djeci Foto: Shutterstock

Gazirana pića djeluju osvježavajuće, ali u stvarnosti su šećerni otrov. Samo jedna do dvije limenke dnevno mogu povećati rizik od dijabetesa i pretilosti. Čak ni 'dijetalne' varijante nisu bezopasne - umjetna sladila mogu uzrokovati glavobolje, iritaciju crijeva i metaboličke poremećaje.

4. Krem sirevi i punomasni mliječni proizvodi

Ovih 5 namirnica ne treba ni okusiti, a jedemo ih skoro svaki dan
Foto: Shutterstock

Mliječni proizvodi izvor su proteina, kalcija i vitamina D, ali Michiko smatra da se njihove dobrobiti često precjenjuju.

'Pokušavam izbjegavati krem ​​sireve poput mascarponea zbog visokog udjela masti', objašnjava.

Umjesto toga, bira kina pastu od pržene soje, koja jelima daje orašasti okus i dodatnu nutritivnu vrijednost. 

5. Slatkiši: karamela, čokoladice, bomboni

Ovih 5 namirnica ne treba ni okusiti, a jedemo ih skoro svaki dan
Foto: Shutterstock

Slatkiši se mogu činiti bezopasnima, ali djeluju poput tihih sabotera - neprimjetno potkopavaju zdravlje.

'Umjesto industrijskih slatkiša, radim mousse s chia sjemenkama i medom, jedem tamnu čokoladu ili smrznute banane', otkriva Michiko.