Hrana koju svakodnevno jedemo može pomoći u održavanju zdravlja našeg srca, dok druga može povećati rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. Kardiolozi se slažu da bi za zdravlje srca trebalo izbjegavati sljedeću vrstu hrane, piše "Brown Health".
1. Crveno meso
Crveno meso poput govedine, teletine i janjetine sadrži visoke razine kolesterola i zasićenih masti. Dakle, prije nego što počnete jesti sočan odrezak, imajte na umu da je životinjska mast koja se nalazi u crvenom mesu posebno loša za srce i arterije, te bi je trebalo ograničiti na mali postotak vaše cjelokupne prehrane.
Iako tijelo treba proteine, najbolje je birati izvore proteina koji su bolji za srce, a to su piletina, puretina, riba i plodovi mora. Još bolje, probajte biljnu hranu bogatu proteinima, poput tofua, leće, slanutka ili crnog graha, umjesto životinjskih proteina.
2. Slanina, hrenovke i ostali prerađevine od mesa
Činjenica je da slanina nije samo puna zasićenih masnoća, već sadrži i velike količine natrija, koji se povezuje s povećanim rizikom od srčanih bolesti. Isto vrijedi i za kobasice i delikatesne mesne proizvode poput salama i šunke. Dakle, svedite doručak sa slaninom i jajima na minimum.
3. Pomfrit i ostala pržena hrana
Prženi krumpirići, kao i sva pržena hrana, sadrže visoke razine zasićenih i transmasnoća, dvije vrste masnoća koje su posebno loše za zdravlje srca. No pomfrit također sadrži sol, još jednu prijetnju zdravlju kardiovaskularnog sustava. Pečeni ili kuhani krumpir svakako je bolja opcija.
4. Slatkiši i žitarice s puno šećera
Žitarice i sok za doručak, sok uz ručak, energetski napitak prije teretane... Iznenadili biste se koliko je dodanog šećera u mnogim namirnicama i pićima koje često konzumiramo. Šećer uzrokuje debljanje, što može dovesti do visokog krvnog tlaka, dijabetesa i pretilosti, a sve je to loše za srce.
Dodatno, šećer također može utjecati na arterije, povećavajući razinu triglicerida i kolesterola poznatog kao LDL. Visoka razina šećera povezana je i s upalama u tijelu, stoga umjesto gaziranih pića prijeđite na mineralnu ili običnu vodu i svakako čitajte etikete kako biste birali namirnice koje sadrže manje dodanog šećera.
5. Čips i grickalice
Ne zovu ih bez razloga "junk food". Riječ je o visoko prerađenim proizvodima koji su prženi i puni aditiva uz velike količine natrija. Nema tu ništa zdravo. Mogu doprinijeti debljanju, srčanim bolestima i povećanom riziku od moždanog udara. Ako ste gladni, preskočite čips i umjesto toga se odlučite za šaku orašastih plodova, sjemenki ili suhog voća.
6. Mliječni proizvodi
Mlijeko je važan dio uravnotežene prehrane, ali za zdravlje srca najbolje je preskočiti punomasnu verziju. Umjesto toga, odaberite mlijeko, jogurt i sir sa smanjenim udjelom masnoće.
7. Peciva, kolačići i poslastice
Iako mogu biti ukusni, kruh, kolačići i pekarski proizvodi sadrže velike količine šećera i masti. Iako u njima možete povremeno uživati, najbolje je da ne postanu stalni dio vaše prehrane. Umjesto toga, odaberite zdravije poslastice poput voća i orašastih plodova kada poželite nešto slatko.