Kolesterol je potreban našem tijelu, no svi znaju da visoka razina kolesterola može povećati rizik od srčanih bolesti. Povišene vrijednosti masnoće u krvi najčešće 'dugujemo' nepravilnoj prehrani. Iako su neki ljudi genetski podložniji visokom kolesterolu pa na to ne mogu utjecati, na promjenu nezdravih navika itekako možemo utjecati, a upravo prehrana ima ogromnu ulogu u tome.
Kardiolog David Sabgir je za portal Eating Well otkrio koje su tri namirnice odlične za snižavanje razine kolesterola i koje preporučuje svojim pacijentima za dugo zdravlje.
Avokado
S avokadom kao opcijom s puno zdravih masnoća ne možete promašiti. Avokado možete jesti na tostu za doručak, dodati ga u salatu s tunom za ručak ili od njega napraviti umak za tjesteninu od cjelovitih žitarica za večeru.
Zeleno lisnato povrće
Postoji puno razloga da zavolimo lisnato povrće, a njihov utjecaj na zdravlje je jedan od tih razloga. Možete ih jesti kao salate ili ih dodati u smoothie za jutarnju dozu zdravlja.
‘Lisnato povrće poput špinata, kelja ili rukole sadrže lutein i druge karotenoide koji mogu sniziti razinu kolesterola i smanjiti rizik od srčanih bolesti’, objasnio je Sabgir.
Agrumi
Oni ne samo da su ukusni, već su i odličan izbor za snižavanje kolesterola. Osim što su idealan međuobrok, agrume možete spariti s lisnatim povrćem i tako dobiti ukusnu salatu.
‘Citrusno voće poput naranči sadrži pektin koji pomaže u snižavanju razine kolesterola. Pektin je vrsta razgradivog vlakna koje potiče naše tijelo da smanji razine lošeg kolesterola’, rekao je kardiolog.