Čim nam proljeće zakuca na vrata, prvi sunčani dani podsjete nas da će uskoro doći i ljeto kad ćemo pobacati suvišne krpice i kad naša figura (a, nažalost i sve njene mane) posebno dolazi do izražaja.
Želite li do ljeta stesati liniju, dobra vijest je da ima dovoljno vremena za promjene u prehrani, čak i ako želite isprobati nešto dugotrajniju, ali vrlo zdravu opciju.
No, ako biste voljeli da kilogrami dolje idu malo brže, ne brinite, i za to postoji rješenje. Pri tome, jedna od najbržih dijeta- uopće nije dijeta. Radi se o načinu prehrane koji je osmislila nutricionistica Barbara Rolls sa Sveučilišta u Pennsylvaniji, a koji se pokazao čudesno uspješnim pri brzom skidanju kilograma.
Riječ je o takozvanoj volumetrijskoj dijeti koja se temelji na niskokaloričnim namirnicama (niske energetske gustoće), bogatima vodom i vlaknima.
Hrana se dijeli u četiri kalorije, od one s najviše nutrijenata do one koja daje najviše energije.
1. kategorija –hrana jako niske gustoće, odnosno jako niskokalorična, u što spadaju voće i povrće bez škroba, nemasno mlijeko i juhe
2. kategorija- hrana niske gustoće, odnosno niskokalorična, što uključuje škrobasto voće i povrće, žitarice, malomasno mlijeko, mahunarke
3. kategorija- hrana srednje gustoće, odnosno srednjokalorične, u što spade meso, sir, kruh i peciva, sladoled, pomfrit
4. kategorija- hrana visoke gustoće, odnosno visokokalorična, poput čipsa, čokolade, kolača, orašastih plodova, maslac i ulja
Za uspjeh volumetrijske dijete se preporučuje i tjelesna aktivnost poput hodanja. U tjedan dana se može izgubiti dva kilograma.
Tjedni jelovnik
Ponedjeljak
Doručak: obrano mlijeko i integralni kruh s marmeladom bez šećera
Ručak: integralna tjestenina s povrćem i sirovim povrćem po volji
Večera: piletina sa sezonskim povrćem
Utorak
Doručak: žitarice s nemasnim jogurtom
Ručak: riža sa sezonskim povrćem i sirovo ili kuhano povrće po volji
Večera: pečena riba s krumpirom i povrćem s roštilja
Srijeda
Doručak: integralni kruh s nemasnim sirom i zelenim čajem
Ručak: salata od riže i povrća
Večera: juha od povrća s pirom i mahunarkama
Četvrtak
Doručak: obrano mlijeko i integralni kruh s marmeladom bez šećera
Ručak: salata sa sezonskim povrćem, svježim sirom i integralnim kruhom, voće
Večera: tofu s povrćem s roštilja
Petak
Doručak: žitarice s nemasnim jogurtom
Ručak: kus-kus sa sezonskim povrćem i voćem
Večera: omlet sa sirovim i kuhanim povrćem
Subota
Doručak: integralni kruh s nemasnim sirom i zelenim čajem
Ručak: integralna tjestenina sa sezonskim povrćem i salatom
Večera: puretina s povrćem
Nedjelja
Doručak: obrano mlijeko i integralni kruh s marmeladom bez šećera
Ručak: riža i leća, sirovo povrće
Večera: juha od povrća i meso s roštilja
Za međuobroke sredinom prijepodneva i poslijepodneva možete konzumirati voće, sirovo povrće i smoothieje. Navečer se preporučuje biljni čaj po izboru.
Preporučuje se jesti što više voća i povrća (dakle više hrane iz prve i druge kategorija), umjerenu količinu hrane iz treće kategorije, dok namirnice iz četvrte kategorije treba svesti na minimum.
Prije stupanja na ovu, ili bilo koju drugu dijetu, posavjetujte se sa svojim liječnikom.