Sezona je pripreme zimnice, a cikla je jedno od omiljenih povrća koje je ukusno ukiseljeno. Donosimo recept i upute kako ukiseliti ciklu za zimnicu.

Sastojci:

  • Cikla (po želji, oko 3-4 kg)
  • 1 litra vode
  • 500 ml alkoholnog octa
  • 200 g šećera
  • 2 žlice soli
  • (po želji) konzervans - prema uputama na pakiranju
  • (po želji) crni papar u zrnu i sol za aromatiziranje
Domaći recept i upute kako ukiseliti ciklu za zimnicu
Foto: Shutterstock

Priprema:

Ciklu dobro operite i kuhajte u kori dok ne omekša (oko 30-40 minuta, ovisno o veličini). Kad je kuhana, ocijedite je i pustite da se ohladi. Zatim je ogulite i narežite na kolutiće ili kockice po želji.

U velikoj tavi pomiješajte vodu, ocat, šećer i sol. Stavite na vatru i miješajte dok se šećer i sol ne otope. Ako koristite konzervans, dodajte ga prema uputama proizvođača kada maknete preljev s vatre.

U zdjeli pomiješajte narezanu cvjetaču s vrućim preljevom i ostavite da odstoji oko 30 minuta da se okusi prožmu. Po želji dodajte još malo octa ili soli za intenzivniji okus.

Sterilizirane staklenke napunite ciklom i preljevom do vrha. Ako volite jači, pikantniji okus, na dno svake staklenke dodajte nekoliko zrna papra i mladog luka.

Staklenke čvrsto zatvorite metalnim poklopcima i pasterizirajte ih 10-15 minuta u pećnici ili u velikom loncu s vrućom vodom (voda treba dosezati 2/3 visine staklenke). Nakon toga ih izvadite, ohladite i obrišite.

Staklenke čuvajte na tamnom i hladnom mjestu. Cikla će biti najbolja za konzumaciju nakon 3-4 tjedna, kada se svi okusi savršeno sjedine, piše Stil.