Ako ste ikada osjećali krivnju jer jedete previše tjestenine, ne morate više brinuti, piše Yahoo!News. Istraživanje Laboratorija za ponašanje i mozak na Sveučilištu za jezike i komunikaciju IULM u Milanu otkrilo je nevjerojatnu prednost uživanja u jelima s tjesteninom

Naime, konzumiranje jela s tjesteninom može poboljšati vaše raspoloženje te vas usrećiti jednako kao i slušanje vaše omiljene pjesme.

Food&Wine izvještava da je laboratorij angažirao 40 sudionika u dobi između 25 i 55 godina te mjerio njihove fizičke i neurološke promjene dok su jeli tjesteninu. Njihovi odgovori uspoređeni su s reakcijama koje su sudionici imali dok su slušali svoje omiljene pjesme ili gledali sportski događaj sporta koji vole. 

3 recepta za domaću tjesteninu - špecle, trganci, krpice sa zeljem
Foto: Shutterstock

Ispostavilo se da se više pozitivnih emocija stvaralo kad su ispitanici jeli tjesteninu nego kad su slušali omiljenu glazbu ili gledali omiljeni sport. Također je i više aktiviralo kognitivne procese pamćenja.

"Rezultati nam govore da smo upravo kada jedemo tjesteninu emocionalno najaktivniji. Dakle, to je pravo uživanje u jelu u punom okusu koje potiče najpozitivnija sjećanja i emocije", rekao je Vincenzo Russo, profesor potrošačke psihologije i neuromarketinga na Sveučilištu IULM te osnivač i koordinator Neuromarketing Behavior & Brain Lab IULM.

25. listopada obilježava se njezin dan, a posebno je voljena u Italiji gdje postoji više od 350 vrsta i oblika tjestenine.

Iako je gotova tjestenina najpraktičnija i najbrža, iskušajte se u pripremi domaće. Donosimo vam recepte za jeftina starinska jela iz naših krajeva. Pripremite domaće špecle, trgance i krpice sa zeljem. 

Kako pripremiti špecle?

Špecle je tradicionalno njemačko jelo koje se često pripremalo u bivšoj Jugoslaviji. Zamjena su za tjesteninu, a podsjećaju i na noklice za juhu. Poslužuju se kao prilog mesu s umakom, mogu se zapeći u složencima, a postoji i slatka varijanta s ovim tijestom, s makom, orasima ili čokoladom. Priprema je jednostavna, a sastojci jeftini.

3 recepta za domaću tjesteninu - špecle, trganci, krpice sa zeljem
Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 3 jaja
  • 3-5 žlica oštrog brašna
  • prstohvat soli

Priprema:

Umutite jaja i postepeno ih dodajte jer smjesa ne smije biti pregusta. Tijesto treba biti gušće nego za palačinke, a rjeđe od onog za noklice za juhu.

Na lonac s kipućom vodom stavite ribež i žlicom ulijevajte smjesu, a zatim ribež lagano povlačite da se naprave špecle i da odmah padnu u vodu. Ako imate okrugli ribež stavite preko posude i na isti način poslažite i naribajte tijesto.

Kuhane špecle će isplivati ​​na površinu, pa ih procijedite, prelijte uljem, promiješajte i poklopite. Ponavljajte postupak dok ne potrošite tijesto.

Trganci

Starinsko domaće jelo trganci jedno je od onih jela koja nas podsjećaju na djetinjstvo. Radi se o domaćoj tjestenini koja se priprema od najjeftinijih sastojaka, brašna, jaja i vode, a može i bez jaja. Dobili su ime po načinu na koji se rade, naime, komadići tijesta se "otrgnu" rukom i nije važno da su pravilnog oblika. Nakon što se skuhaju u vodi, dinstaju se na luku. Ukusni su kao prilog uz meso na saftu, ali i kao samostalan obrok.

3 recepta za domaću tjesteninu - špecle, trganci, krpice sa zeljem
Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 300 g brašna (može bijelo, polubijelo ili crno brašno)
  • 1 jaje
  • voda
  • prstohvat soli
  • luk

Priprema:

Pomiješajte sastojke i zamijesite tijesto i formirajte kuglu. Zakuhajte vodu i kad zavri, trgajte komadiće rukom i ubacujte u kipuću vodu. Kuhajte ih oko 20 minuta. Kuhani su kad isplivaju na površinu, ocijedite ih i prodinstajte na luku. Po želji ih možete još posoliti.

Krpice sa zeljem

Jedan od omiljenih jela koja smo voljeli u djetinjstvu su krpice sa zeljem. Uvijek možete kupiti gotovu tjesteninu, ali nije teško napraviti domaće krpice. Ovo starinsko jelo s kupusom ukusno je kao samostalno ili kao prilog mesu.

3 recepta za domaću tjesteninu - špecle, trganci, krpice sa zeljem
Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 400 g glatkog brašna
  • 4 jaja
  • 1 kg svježeg kupusa
  • 1 luk
  • 1-2 žlice svinjske masti ili 3 žlice ulja
  • 1 žlica šećera
  • sol, papar, crvena mljevena paprika

Priprema:

Pomiješajte brašno i jaja, dodajte malo soli i zamijesite tijesto. Po potrebi dodajte i malo vode. Mijesite dok ne dobijete glatko i mekano tijesto. Pokrijte i ostavite stajati 15 minuta. Tijesto razvaljajte valjkom na željenu debljinu, a u pravilu ne smije biti pretanko, ali ni predebelo. Narežite ga na trake i ostavite 10 minuta da se malo prosuše pa narežite na krpice željene veličine. Kupus narežite, posolite i ostavite da malo odstoji.

Luk sitno nasjeckajte i popržite na masti ili ulju. Dodajte kupus i vodu i dinstajte dok ne omekša. Sve po želji začinite soli, paprom i paprikom. Krpice kuhajte u malo posoljenoj vodi. Kad su kuhane dodajte ih u kupus i dinstajte još 5 minuta.