Ako ste ikada osjećali krivnju jer jedete previše tjestenine, ne morate više brinuti, piše Yahoo!News. Istraživanje Laboratorija za ponašanje i mozak na Sveučilištu za jezike i komunikaciju IULM u Milanu otkrilo je nevjerojatnu prednost uživanja u jelima s tjesteninom.
Naime, konzumiranje jela s tjesteninom može poboljšati vaše raspoloženje te vas usrećiti jednako kao i slušanje vaše omiljene pjesme.
Food&Wine izvještava da je laboratorij angažirao 40 sudionika u dobi između 25 i 55 godina te mjerio njihove fizičke i neurološke promjene dok su jeli tjesteninu. Njihovi odgovori uspoređeni su s reakcijama koje su sudionici imali dok su slušali svoje omiljene pjesme ili gledali sportski događaj sporta koji vole.
Ispostavilo se da se više pozitivnih emocija stvaralo kad su ispitanici jeli tjesteninu nego kad su slušali omiljenu glazbu ili gledali omiljeni sport. Također je i više aktiviralo kognitivne procese pamćenja.
"Rezultati nam govore da smo upravo kada jedemo tjesteninu emocionalno najaktivniji. Dakle, to je pravo uživanje u jelu u punom okusu koje potiče najpozitivnija sjećanja i emocije", rekao je Vincenzo Russo, profesor potrošačke psihologije i neuromarketinga na Sveučilištu IULM te osnivač i koordinator Neuromarketing Behavior & Brain Lab IULM.
25. listopada obilježava se njezin dan, a posebno je voljena u Italiji gdje postoji više od 350 vrsta i oblika tjestenine.
Iako je gotova tjestenina najpraktičnija i najbrža, iskušajte se u pripremi domaće. Donosimo vam recepte za jeftina starinska jela iz naših krajeva. Pripremite domaće špecle, trgance i krpice sa zeljem.
Kako pripremiti špecle?
Špecle je tradicionalno njemačko jelo koje se često pripremalo u bivšoj Jugoslaviji. Zamjena su za tjesteninu, a podsjećaju i na noklice za juhu. Poslužuju se kao prilog mesu s umakom, mogu se zapeći u složencima, a postoji i slatka varijanta s ovim tijestom, s makom, orasima ili čokoladom. Priprema je jednostavna, a sastojci jeftini.
Sastojci:
- 3 jaja
- 3-5 žlica oštrog brašna
- prstohvat soli
Priprema:
Umutite jaja i postepeno ih dodajte jer smjesa ne smije biti pregusta. Tijesto treba biti gušće nego za palačinke, a rjeđe od onog za noklice za juhu.
Na lonac s kipućom vodom stavite ribež i žlicom ulijevajte smjesu, a zatim ribež lagano povlačite da se naprave špecle i da odmah padnu u vodu. Ako imate okrugli ribež stavite preko posude i na isti način poslažite i naribajte tijesto.
Kuhane špecle će isplivati na površinu, pa ih procijedite, prelijte uljem, promiješajte i poklopite. Ponavljajte postupak dok ne potrošite tijesto.
Trganci
Starinsko domaće jelo trganci jedno je od onih jela koja nas podsjećaju na djetinjstvo. Radi se o domaćoj tjestenini koja se priprema od najjeftinijih sastojaka, brašna, jaja i vode, a može i bez jaja. Dobili su ime po načinu na koji se rade, naime, komadići tijesta se "otrgnu" rukom i nije važno da su pravilnog oblika. Nakon što se skuhaju u vodi, dinstaju se na luku. Ukusni su kao prilog uz meso na saftu, ali i kao samostalan obrok.
Sastojci:
- 300 g brašna (može bijelo, polubijelo ili crno brašno)
- 1 jaje
- voda
- prstohvat soli
- luk
Priprema:
Pomiješajte sastojke i zamijesite tijesto i formirajte kuglu. Zakuhajte vodu i kad zavri, trgajte komadiće rukom i ubacujte u kipuću vodu. Kuhajte ih oko 20 minuta. Kuhani su kad isplivaju na površinu, ocijedite ih i prodinstajte na luku. Po želji ih možete još posoliti.
Krpice sa zeljem
Jedan od omiljenih jela koja smo voljeli u djetinjstvu su krpice sa zeljem. Uvijek možete kupiti gotovu tjesteninu, ali nije teško napraviti domaće krpice. Ovo starinsko jelo s kupusom ukusno je kao samostalno ili kao prilog mesu.
Sastojci:
- 400 g glatkog brašna
- 4 jaja
- 1 kg svježeg kupusa
- 1 luk
- 1-2 žlice svinjske masti ili 3 žlice ulja
- 1 žlica šećera
- sol, papar, crvena mljevena paprika
Priprema:
Pomiješajte brašno i jaja, dodajte malo soli i zamijesite tijesto. Po potrebi dodajte i malo vode. Mijesite dok ne dobijete glatko i mekano tijesto. Pokrijte i ostavite stajati 15 minuta. Tijesto razvaljajte valjkom na željenu debljinu, a u pravilu ne smije biti pretanko, ali ni predebelo. Narežite ga na trake i ostavite 10 minuta da se malo prosuše pa narežite na krpice željene veličine. Kupus narežite, posolite i ostavite da malo odstoji.
Luk sitno nasjeckajte i popržite na masti ili ulju. Dodajte kupus i vodu i dinstajte dok ne omekša. Sve po želji začinite soli, paprom i paprikom. Krpice kuhajte u malo posoljenoj vodi. Kad su kuhane dodajte ih u kupus i dinstajte još 5 minuta.

