Jabuka je neokrunjena kraljica voća, njezina sezona traje od ljeta do zime, a 21. listopada slavi svoj dan. Deserti s ovom voćkom oduvijek su se pripremali u našim krajevima, posebno kontinentalnoj Hrvatskoj. Svaki vrt imao je stablo jabuke, a osim u pitama, štrudlama i raznim kolačima, ovi plodovi pekli su se u pećnici sa šećerom ili pržile u smjesi i na ulju na tavi, a slastica se zove jabuke u šlafroku. Izuzetno je zdrava i opće je poznata izreka: Jedna jabuka na dan, tjera doktora van.

Nuklearna štrudla od jabuka

Donosimo vam jedan zanimljiv starinski recept. Nuklearna štrudla nema veze sa štrudlom jer za njezinu pripremu nije potrebno vučeno ili lisnato tijesto. Ovaj starinski kolač postao je popularan u prošlom stoljeću, vjerojatno u doba kad su ljudi prvi put čuli za nuklearnu energiju.

Recept za nuklearnu štrudlu od jabuka bez vage i miksera
Foto: Shutterstock

Priprema se više nego jednostavno. Nije vam potrebna ni vaga ni mikser. Sastojci se mjere na čašu od 200 ml, jabuke ne treba naribati nego ih samo nasjeckati, a za kolač je na stolu za malo više pola sata, uključujući i pripremu, pogotovo ako brzo pripremite jabuke.

Sastojci:

  • 5 jabuka
  • 150 g drobljenih ili sjeckanih badema (možete koristiti i orahe ili lješnjake)
  • 5 jaja
  • 1 čaša ulja
  • 1 čaša šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 čaše brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 4 žlice mlijeka
  • 50 ml ruma

Priprema:

Naribajte ili tanko narežite jabuke.

Umutite jaja i ulje pjenjačom pa dodajte šećer, vanilin šećer, mlijeko, brašno, prašak za pecivo i rum te promiješajte.

Namažite tepsiju uljem i brašnom (može i na papir za pečenje) te izlijte tijesto. Na tijesto stavite jabuke i bademe.

Pecite 25 minuta na 180 stupnjeva.