Godišnje doba jesen donosi mnoge plodove, jabuke, kruške, grožđe, gljive, a neokrunjeni kraljevi zasigurno su bundeva i kesten. "Bundeva ima veliku nutritivnu vrijednost, nevjerojatno je svestrana namirnica i može se dodati različitim jelima", kaže Amy Kimberlain, glasnogovornica Akademije za prehranu i dijetetiku za portal Countryliving.com.
1. Bundeva je bogata nutrijentima
"To je nevjerojatno hranjiva namirnica koja nas opskrbljuje visokim razinama vitamina i minerala kao što su vitamini A, C i E", kaže Kimberlain. "Uvođenje bundeve u prehranu pruža nutritivne prednosti, a bez masti je, s 2 grama proteina i 3 grama vlakana. A jedna šalica kuhane bundeve ima samo 49 kalorija."
2. Bundeva poboljšava imunitet
Bundeva osigurava 245 posto dnevnog preporučenog unosa vitamina A, koji pomaže tijelu u borbi protiv infekcija, kaže Kimberlain. Također se može pohvaliti s 19 posto dnevnih potreba za vitaminom C, koji pomaže imunološkim stanicama i da rane brže zacjeljuju.
3. Bundeva je dobra za zdravlje oči
Bundeva također sadrži visoku razinu beta karotena, koji ovoj zimskoj tikvi daje prekrasnu jarko narančastu boju. U kliničkom ispitivanju američkog Nacionalnog instituta za oči, visoke doze vitamina C, E i beta karotena smanjuju rizik od progresije makularne degeneracije povezane sa starenjem. Iako nisu posebno proučavali bundevu, bundeva sadrži sve te hranjive tvari pa je ima smisla dodati je u svoju prehranu, kaže Kimberlain.
4. Bundeva je zdrava za srce
Bundeva ima visoku razinu kalija. Jedna je studija pokazala da smanjenje natrija i povećanje kalija pomaže u snižavanju krvnog tlaka i potencijalno smanjuje rizik od moždanog udara. Također, antioksidansi u bundevi kao što su vitamin C, E i lutein mogu smanjiti upalu povezanu sa srčanim bolestima.
5. Bundeva čak može zaštititi od raka
Preliminarna istraživanja pokazuju da antioksidansi poput beta karotena koji se nalaze u visokim količinama u bundevi mogu zaštititi od određenih vrsta raka poput raka pluća ili prostate. Jedna je studija također pokazala zaštitne učinke karotenoida poput beta karotena protiv raka debelog crijeva, piše Countryliving.com.
Kako uvesti bundevu u prehranu?
Kolači s bundevom neće vam donijeti puno zdravstvenih prednosti. Radije je uključite u više obroka za ručak i večeru, uključujući juhe, variva, rižota, tjesteninu ili kao samostalan prilog. Pire od bundeve možete umiješati u zobene pahuljice ili grčki jogurt s cimetom i muškatnim oraščićem za zdrav doručak.
Recept chefa Stjepana Vukadina za juhu od buče
Ako želite malo začiniti jednostavnu juhu od buče, isprobajte recept domaćeg chefa Stjepana Vukadina koji je podijelio za portal Gloria.hr. Chef koji je popularnost u široj javnosti stekao u showu MasterChef Hrvatska, savjetuje serviranje juhe tako što ćete u duboki tanjur prvo staviti žlicu smjese od skute i milerama. Na to ulijte juhu i posipati nekoliko bučinih sjemenki, malo krutona i nekoliko kapi bučinog ulja.
Također, za one koji ne vole preslatku juhu od bundeve, preporučuje razblažiti je krumpirom u omjeru 70 posto buče, a 30 posto krumpira koji ćete dodati u lonac s pečenom bundevom.
Sastojci:
- 500 g buče
- 2 luka
- 1 dl maslinovog ulja
- 100 g skute
- domaći kruh ili tost
- 50 g peršina
- 1 režanj češnjaka
- 30 g bučinih sjemenki
- 4-5 žlica ulja od buče
- 1/2 litre povrtnog temeljca ili vode
- 5 10 g naribanog muškantnog oraščića
- pola limuna
- 2 žlice milerama
- 30 g maslaca
- sol i papar
Priprema:
- Očišćenu bundevu isjeći na kockice i zajedno s usitnjenim lukom složiti u pleh.
- Začiniti maslinovim uljem, solju i paprom te peći u zagrijanoj pećnici 20-tak minuta na 180 stupnjeva.
- Za to vrijeme na suhoj tavi tostirati sjemenke od buče.
- Kockice domaćeg kruha ili tosta pomiješati s mješavinom od peršina, češnjaka i ostatka maslinovog ulja koji treba skupa obraditi štapnim mikserom.
- Potom ih zapeći u pećnici dok krutoni ne uhvate boju i postani hrskavi. Skutu, mileram i limun izraditi u kompaktnu smjesu.
- Bundevu iz pećnice prebaciti u lonac, podliti s malo bućinog ulja te dinstati 7-10 minuta.
- Kad je dinstanje gotovo, podliti temeljcem i pustiti da kuha od 30 do 40 minuta. Začiniti solju, paprom i muškatnim oraščićem. Dodati par kapi limuna i korice te maslac.
- Za kraj sve izraditi sa štapnim mikserom.

