Stigla je sezona kraljice jeseni - bundeve. Donosimo vam recept za pitu od bundeve s lisnatim tijestom koja je savršen spoj jednostavnosti i bogatog okusa. Mekana, mirisna, s blagim notama začina - slatka pita osvojit će ukućane, a miris pečenja pretvorit će vaš dom u pravu jesensku oazu.
Sastojci:
- 1 kg bundeve (oguljene i očišćene)
- 200 g šećera
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- 3 jaja
- 1 pakiranje lisnatog tijesta (oko 400 g)
- 2 čajne žličice mljevenog cimeta
- 1 čajna žličica mljevenog muškatnog oraščića
- prstohvat soli
- šećer u prahu za posipanje (po želji)
- za još bogatiji okus, nadjevu dodajte malo naribanog đumbira ili klinčića.
Priprema:
Ogulite i očistite bundevu, narežite je na kockice. Stavite je u tavu s malo vode i pirjajte dok ne omekša, oko 15 minuta. Nakon što je kuhana, napravite pire.
U velikoj zdjeli umutite jaja sa šećerom. Dodajte pire od bundeve, kiselo vrhnje, cimet, muškatni oraščić i prstohvat soli. Sve dobro promiješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Razvaljajte lisnato tijesto i njime obložite lim za pečenje. Višak tijesta odrežite i sačuvajte ga za ukrašavanje pite.
Nadjev od bundeve ulijte u pripremljeno tijesto i spljoštite ga. Po želji ukrasite ostacima kore u obliku trakica ili listova.
Stavite pitu u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite 45-50 minuta, dok kora ne postane zlatno-smeđa.
Ostavite pitu da se hladi barem 15 minuta prije rezanja. Prije posluživanja pospite je šećerom u prahu.
Izvor: StvarUkusa