Jesen nam donosi pregršt zdravih plodova, a neokrunjeni kraljevi su bundeva i kesten. Sredinom listopada kesten slavi svoj dan, a teško je zamisliti ovo godišnje doba bez pečenih i kuhanih kestena, ali i slastica poputkesten pirea, rolade ili torte od kestena.

Osim što su ukusni, vrlo su zdravi. Bogati su vitaminom C i folatom. Kao i drugi orašasti plodovi, kesten je bogat izvor mononezasićenih masnih kiselina, a studije pokazuju da mononezasićene masti u prehrani pomažu u smanjenju ukupnog i lošeg kolesterola te povećavaju razinu dobrog kolesterola u krvi. Osim toga, bogati su vitaminima B-kompleksa i odličan izvor minerala.

Jelena Rozga jednom je prilikom izjavila da obožava pečene kestene, a moramo priznati da je i nama jedna od omiljenih grickalica. Uz to je i niskokalorična, a nije ih teško pripremiti.

Trikovi za savršeno pečene kestene koje voli Jelena Rozga
Foto: Shutterstock

Kako ispeći kestene u pećnici?

Nožem zarežite kestene u obliku križa i potopite ih u vodu pola sata te posolite sa žličicom soli. Činjenica da kesteni stoje u vodi pomoći će da malo omekšaju i kasnije se bolje ispeku. Nakon toga dobro ih procijedite i posložite na pleh.

Pecite na 230°C oko 25-30 minuta, što bliže gornjem grijaču. Izvadite i ostavite poklopljeno 5 minuta.

Kako ispeći kestene na tavi?

Ako ih pečete na tavi pospite sol, tako će se lakše čistiti. Kestene prerežite na pola i posložite na posoljenu tavu.

Zatim poklopite i pecite 30 minuta. Nakon toga kesteni su gotovi i spremni za posluživanje.