Dunja je voćka koja se više koristi u pripremi zimnice, najčešće džema i kompota, a može i u kolače. Najjednostavnija slastica od ove voćke je kitnkez - starinski desert koji su pripremale naše bake.
U njemačkom receptu za "Quittenkompott" koriste se jednostavni začini: cimet, klinčići i malo octa od naranče za naglasak okusa. Još jedan recept predlaže da se u kompot doda anis, muškatni oraščić, limunova korica i đumbir, kako bi okus bio zanimljiviji.
Prema nekim receptima, dunja se kuha i oguljena kora i sredina dunja u sirupu, potom se procijedi tekućina preko komada dunja, pa se sve kuha zajedno s lovorovim listom i vanilijom.
Donosimo vam recept za jednostavan kompot od dunje.
Sastojci:
- 2 kg dunja, oguljenih, očišćenih od koštica i narezanih (četvrtine ili osmine)
- 2 litre vode
- 180 g šećera
- 100 g meda
- 1 mahuna vanilije (ili vanilin šećer)
- 3–5 klinčića
- polovica limuna (neprskanog, po mogućnosti) - prerezan
Priprema:
Ogulite dunje, odstranite koštice i narežite na komade (četvrtine / osmine).
U većem loncu zakuhajte vodu sa šećerom, medom, klinčićima i mahunom vanilije. Dodajte i limun (prerezan).
Kad voda provrije, dodajte komade dunja u tekućinu.
Pokrijte lagano i kuhajte na laganoj vatri oko 1 sat (ili dulje ako je potrebno), dok dunje ne postanu mekane, ali da se ne raspadnu sasvim, a sirup se lagano zgusne.
Po potrebi prilagodite količinu šećera ili meda prema ukusu.
Kada je gotovo, ostavite da se prohladi, zatim čuvajte u steriliziranim staklenkama.