Dunja je voćka koja se više koristi u pripremi zimnice, najčešće džema i kompota, a može i u kolače. Najjednostavnija slastica od ove voćke je kitnkez - starinski desert koji su pripremale naše bake.

U njemačkom receptu za "Quittenkompott" koriste se jednostavni začini: cimet, klinčići i malo octa od naranče za naglasak okusa. Još jedan recept predlaže da se u kompot doda anis, muškatni oraščić, limunova korica i đumbir, kako bi okus bio zanimljiviji.

Prema nekim receptima, dunja se kuha i oguljena kora i sredina dunja u sirupu, potom se procijedi tekućina preko komada dunja, pa se sve kuha zajedno s lovorovim listom i vanilijom.

Donosimo vam recept za jednostavan kompot od dunje.

Sastojci:

  • 2 kg dunja, oguljenih, očišćenih od koštica i narezanih (četvrtine ili osmine)
  • 2 litre vode
  • 180 g šećera
  • 100 g meda
  • 1 mahuna vanilije (ili vanilin šećer)
  • 3–5 klinčića
  • polovica limuna (neprskanog, po mogućnosti) - prerezan

Priprema:

Ogulite dunje, odstranite koštice i narežite na komade (četvrtine / osmine).

U većem loncu zakuhajte vodu sa šećerom, medom, klinčićima i mahunom vanilije. Dodajte i limun (prerezan).

Kad voda provrije, dodajte komade dunja u tekućinu.

Pokrijte lagano i kuhajte na laganoj vatri oko 1 sat (ili dulje ako je potrebno), dok dunje ne postanu mekane, ali da se ne raspadnu sasvim, a sirup se lagano zgusne.

Po potrebi prilagodite količinu šećera ili meda prema ukusu.

Kada je gotovo, ostavite da se prohladi, zatim čuvajte u steriliziranim staklenkama.