Sredinom listopada obilježavaju se dani kruha kao dani zahvalnosti za plodove zemlje. Povezani su sa Svjetskim danom hrane koji je 16. listopada. Kruh je oduvijek bio najvažnija namirnica u kućanstvima, a ova se hrana poštuje od davnih vremena. Nekada je svako kućanstvo peklo domaći kruh, a iako se to u modernim vremenima smanjilo, posljednjih godina se ipak vraćamo toj staroj tradiciji.

Domaće tijesto i domaći kruh je i najzdraviji, a danas postoji pregršt recepata za različite vrste kruha, peciva, pogača, lepinja i sličnih proizvoda koji su se u prošlosti pekli u peći, a danas u pećnici, a postoje i recepti za lepinju i pogaču iz tave.

Kruh s jogurtom

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 450 ml kravljeg sira ili grčkog jogurta
  • 2 jaja
  • 2 žlice praška za pecivo
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica šećera

Priprema:

Pomiješajte prosijano brašno, prašak za pecivo, sol, šećer i ulijte jogurt. Dodajte jaja i dobro promiješajte. Tijesto za kruh prebacite na pobrašnjenu podlogu pa ga pospite s malo brašna i kratko premijesite. Tijesto treba biti malo ljepljivo. Prebacite ga u pleh obložen papirom za pečenje pa ga malo spljoštite rukom i zarežite na par mjesta. Pecite kruh u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 30 minuta.

Detaljan postupak pogledajte u videu:

Kruh s pivom

Sastojci:

  • 360 g brašna
  • 3 žlice šećera
  • 1 žlica praška za pecivo
  • 1 žličica soli
  • limenka pive (335 ml)
  • 3 žlice maslaca

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva, premažite maslacem kalup za kruh veličine 22x13 cm. U velikoj zdjeli promiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo i sol. Polako miješajući ulijevajte pivo. Nastavite miješasti dok se ojena ne smanji i dok se tijesto ne sjedini. Izvadite tijestu u podmazan pleh. Po vrhu tijesta pokapajte otopljenog maslaca. Pecite 45 minuta. Odmah izvadite kruh iz posude i stavite ga na rešetku. Sve premažite preostalom žlicom maslaca i ostavite da se potpuno ohladi.

3 recepta za domaći kruh bez kvasca
Foto: Shutterstock

Izvor recepta za kruh s pivom: Preppy kitchen

Kruh bez kvasca

Sastojci:

  • 300 g brašna
  • 3 jaja
  • 5 žlica ulja
  • 350 ml vode
  • 1 ravna žlica praška za pecivo
  • pola žličice soli

Priprema:

Uključite pećnicu da se zagrije na 180 stupnjeva. Promiješajte brašno, sol i prašak za pecivo. Umutite jaja s uljem i na kraju ulijte mlijeko. Izmiješajte mokre i suhe sastojke kuhačom. Na kraju tijesto malo razradite rukama i oblikujte štrucu. Prebacite je u podmazan ili papirom za pečenje obložen pleh i pecite oko 40 minuta. Kad je kruh pečen, izvadite ga iz pećnice, poprskajte vodom, prekrijte čistom krpom i ostavite da se ohladi.