Malo tko može odoljeti ukusnoj piti. Pripremaju se na razne načine i uz različita punjenja, ali ponekad je teško odvojiti puno vremena za pripremu ovog mnogima omiljenog jela. Baš zato smo mi pronašli recept koji je jednostavan i brz, a priprema se u tavi.
Pita s tikvicama i feta sirom
Sastojci
- 8 -10 kora za pitu
- 2 - 3 srednje tikvice
- pola glavice crvenog luka
- 150 g feta sira
- 1 - 2 češnja češnjaka
- po želji: malo peršina ili mladog luka
- maslinovo ili biljnu ulje za podmazivanje kore
- sol i papar po želji.
Priprema
1. Nasjecite crveni luk na tanke polumjesece i popržite ga na malo ulja dok ne omekša i zamiriše. Dodajte kolutove tikvica u istu tavu i pržite ih kratko s obje strane dok ne omekšaju i dobiju boju. Ostavite da se ohlade.
2. Izmrvite fetu, sitno nasjeckajte češnjak i peršin/mladi luk pa sve pomiješajte s prohlađenim tikvicama i lukom. Popaprite po želju.
3. Nauljite tavu, odaberite onu malo dublju. Stavite 3-4 kore tako da prelaze preko ruba tave i malo izviru van. Ravnomjerno rasporedite punjenje preko kora. Preklopite krajeve kora koje izviru i preko svega dodajte još 3-4 kore, lagano ih uvlačeći ispod prvih. Blago pritisnite, premažite odozgo uljem i pecite u pećnice zagrijanoj na 190-200°C oko 35–40 minuta dok ne porumeni.
Izvor: Stvar ukusa