Slavni znanstvenik Nikola Tesla nije bio samo genij, već i čovjek koji je vodio jednostavan i zdrav način života. Njegova prehrana je bila skromna, ali pažljivo odabrana, bez pretjerivanja, s naglaskom na lako probavljivim namirnicama. Među njima je posebno mjesto zauzimao celer kojeg je Tesla svakodnevno konzumirao u juhi ili varivu. 

Juha od celera 

Sastojci

  • 1 veća glavica crvenog luka
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 6–7 stabiljki celera
  • 1 šaka sjeckanog peršina
  • 2–3 češnja češnjaka
  • 1,2 litra vode
  • Sol i papar po ukusu
  • Po želji: žlica vrhnja ili ribanog parmezana

Priprema

  1. Operite i očistite stabljike celera, pa ih isjecite na kolutove. Luk i češnjak sitno nasjeckajte, na zagrijanom maslinovom ulju pržite luk i pola češnjaka dok ne omekšaju. 
  2. U lonac ulijte 1,2 litre vode i ubacite celer. Kad voda provrije, dodajte poprženi luk i kuhajte sve zajedno oko 20 minuta, dok celer potpuno ne omekša. 
  3. Ubacite preostali češnjak i peršin, kuhajte još 5 minuta.
  4. Potom izvadite povrće i stavite ga u blender. Dodajte oko 300 ml temeljca i blendajte u kremastu juhu. Po potrebi dodajte još temeljca da je razrijedite pa začinite po želji. 
  5. Po želji dodajte vrhnje ili parmezan.