Slavni znanstvenik Nikola Tesla nije bio samo genij, već i čovjek koji je vodio jednostavan i zdrav način života. Njegova prehrana je bila skromna, ali pažljivo odabrana, bez pretjerivanja, s naglaskom na lako probavljivim namirnicama. Među njima je posebno mjesto zauzimao celer kojeg je Tesla svakodnevno konzumirao u juhi ili varivu.
Juha od celera
Sastojci
- 1 veća glavica crvenog luka
- 1 žlica maslinovog ulja
- 6–7 stabiljki celera
- 1 šaka sjeckanog peršina
- 2–3 češnja češnjaka
- 1,2 litra vode
- Sol i papar po ukusu
- Po želji: žlica vrhnja ili ribanog parmezana
Priprema
- Operite i očistite stabljike celera, pa ih isjecite na kolutove. Luk i češnjak sitno nasjeckajte, na zagrijanom maslinovom ulju pržite luk i pola češnjaka dok ne omekšaju.
- U lonac ulijte 1,2 litre vode i ubacite celer. Kad voda provrije, dodajte poprženi luk i kuhajte sve zajedno oko 20 minuta, dok celer potpuno ne omekša.
- Ubacite preostali češnjak i peršin, kuhajte još 5 minuta.
- Potom izvadite povrće i stavite ga u blender. Dodajte oko 300 ml temeljca i blendajte u kremastu juhu. Po potrebi dodajte još temeljca da je razrijedite pa začinite po želji.
- Po želji dodajte vrhnje ili parmezan.