Ne postoji univerzalni lijek za sve, naravno, ali ako postoji jedna hrana koju se zaista isplati jesti svaki dan, to je ovo hranjivo, niskokalorično povrće.

Prehrana Novaka Đokovića, čovjeka koji je postigao goleme rezultate u tenisu, godinama je tema svjetskih medija s razlogom.

On nikad nije skrivao svoje tajne pa smo imali priliku saznati sve detalje: što (ne)jede Novak Đoković, kako započinje svoj dan, koji su zdravi sokovi dio njegove svakodnevice, kojima se počasti tek povremeno...

Jedan od Novakovih najvažnijih rituala je poznati zeleni sok koji obiluje zdravim sastojcima.

'Čarobni napitak' Novaka Đokovića

Budući da je celer dio njegovog smoothieja, tenisač također pije sok od celera natašte svaki dan, što je jedna od najboljih odluka koje svatko od nas može donijeti za vlastitu prehranu.

Novak Đoković
Instagram 

Što sadrži celer?

Prema FoodData Centralu, platformi Ministarstva poljoprivrede SAD-a, 100 grama celera ima malo kalorija i puno hranjivih tvari. Evo ga:

14 kCal, t.j. 57 kJ,
• 95,4 g vode,
• 0,69 g proteina,
• 0,17 ukupne masti,
• 2,97 g ugljikohidrata,
• 1,6 g vlakana,
• 1,34 ukupnih šećera (od toga samo 0,08 g saharoze, 0,4 g glukoze, 0,37 g fruktoze, 0,48 g galaktoze i bez laktoze, maltoze i škroba),

Celer.jpg
Shutterstock 

• 3,1 mg vitamina C,
• 260 mg kalija,
• 80 mg natrija,
• 40 mg kalcija,
• 11 mg magnezija,
• 24 mg fosfora...

Dodajte zalihe cinka, željeza, mangana, selena i drugih minerala te vitamine K, A i B6, zdrave spojeve, i jasno vam je zašto je celer važna namirnica u prehrani.

Tko bi trebao jesti celer?

Prema medicinskoj platformi Healthline, otkrivene su mnoge zdravstvene dobrobiti celera.

Tako se povezuje s ublažavanjem kroničnih upala i stanja poput artritisa i osteoporoze (jer ima oko 25 protuupalnih spojeva!), te pomaže osobama koje imaju probavne probleme.

Celer.jpg
Shutterstock 

To je zbog polisaharida na bazi pektina, kao što je spoj apium, za koji je utvrđeno da pomaže smanjiti pojavu čira na želucu, poboljšava sluznicu želuca i regulira želučane sekrecije, kao što je utvrđeno u studijama na životinjama.

Celer, osim toga, ima nizak glikemijski indeks, što znači da je pogodan za osobe koje imaju dijabetes, inzulinsku rezistenciju ili rizik od obolijevanja od iste, a vrijedi spomenuti da 'alkalizirajući učinak'celera neutralizira djelovanje kisele hrane, piše Glossy.