Gazpacho je hladna juha s juga Španjolske i Portugala, koja je već stoljećima popularna namirnica u kućanstvima iz cijelog svijeta. Upravo uz ovo slavno jelo premijer Andrej Plenković smršavio je 15 kilograma nakon operacije u ožujku, saznaje Slobodna Dalmacija.

"Prije lokalnih izbora imali smo puno terenskih aktivnosti i znalo se dogoditi da po cijeli dan ne pojede ništa. Ali, disciplinirao se, počeo paziti što jede i izbacio je večeru. Nakon što je izgubio prvih pet, šest kilograma dobio je dodatan motiv da nastavi.

Jako pazi na meni čak i na međunarodnim događajima. Nastoji izbjegavati crveno meso i jela s roštilja, preferira piletinu i povrće i jede jako puno voća. Najdraže su mu trešnje i marelice, a bilo kakvo slatko već dugo ne jede. Jako je zavolio španjolsku hladnu juhu s povrćem, gazpacho, obožava ga!", saznaje Slobodna Dalmacija od izvora bliskog premijeru.

Što je gazpacho i kako je nastao?

Poznata španjolska juha najčešće se priprema od rajčice, zelene paprike, krastavaca, češnjaka, kruha, octa i maslinovog ulja, a ponekad se dodaje i paprika ili kim. Može se koristiti i drugo sirovo povrće i voće pa tako možemo raditi gazpacho s avokadom, peršinom, lubenicama kao i s različitim vrstama mesnog temeljca.

Neki kažu da je ime gazpacho nastalo od riječi Caspa, što na latinskom znači komadići, a odnosi se na dijelove kruha koje miješaju u ovu čuvenu juhu. Podrijetlo vuče još iz Rimskog Carstva, kad su vojnici na svoja putovanja sa sobom nosili komade ustajalog kruha, češnjaka i maslinovog ulja. Te bi sastojke pretvarali u pastu u improviziranom mužaru kako bi iz nje mogli dobiti juhu. Legenda kaže i da su na gazpacho utjecali i Mauri iz sjeverne Afrike, pa čak i stari Grci.

Jelo je postalo popularno u Andaluziji gdje su počeli pripremati nekoliko varijanti dodajući svježe povrće izvornom receptu. Moderni kuhari zamijenili su osnovne namirnice poput kruha i rajčice s raznim drugim sastojcima pa u nastavku možete naći različite vrste gazpacha poznate u današnjoj gastronomiji.

Vrste gazpacha

AJO BLANCO – priprema se s češnjakom, kruhom, bademima, octom, maslinovim uljem i grožđem. Nastao je u Maroku.

ARJAMOLHO – portugalska sorta gazpacha koja se poslužuje sa sardinama na žaru.

COJONDONGO - vrlo gusta juha, iako bi je većina ljudi nazvala salatom. Cojodongo se pravi od češnjaka, peršina, rajčice i zelene paprike. 

gazpacho cojondongo.jpeg
Foto: Shutterstock

SALMOREJO – uključuje rajčicu, kruh, maslinovo ulje i češnjak ali i tvrdo kuhano jaje ili iberijsku šunku.

ARRANQUE ROTENO - podsjeća na Salmorejo, ali je gušće, više se koristi kao umak.

GAZPACHO MANCHEGO – popularan u jugozapadnim i središnjim dijelovima Španjolske, to je gulaš od mesa i poslužuje se topao. Recepti uključuju korištenje mesa divljači, kao što je kunić ili perad, zatim se dodaju gljive, češnjak, somun i rajčica.

Recept za gazpacho 

Donosimo recept za gazpacho koji potpisuje slavni kuhar Gordon Ramsay.

Premijer Plenković smršavio 15 kilograma uz gazpacho juhu
Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 1 krastavac, oguljen i nasjeckan
  • 1 crvena paprika očišćena od sjemenki i nasjeckana
  • 1 zelena paprika, očišćena od sjemenki i nasjeckana
  • 1 kg zrelih rajčica šljivarica, očišćenih od jezgre i nasjeckanih
  • 2 režnja češnjaka, oguljena i zgnječena
  • 2 mlada luka, sitno nasjeckana
  • 75 g starog, hrskavog bijelog kruha, nasjeckanog
  • 2-2½ žlice sherry octa, po želji

Za tost:

  • 8 tankih kriški bijelog kruha
  • maslinovo ulje

Priprema:

Stavite krastavac, papriku, rajčicu, češnjak i mladi luk u veliku zdjelu. Dodajte kruh i dobro začinite solju i paprom. Dodajte sherry ocat i par žlica maslinovog ulja i promiješajte rukama, pritišćući da se iscijede sok. Pokrijte i ohladite. Ostavite da se marinira najmanje 30 minuta ili preko noći.

Stavite mješavinu povrća u blender i umutite dok ne postane glatka. Provjerite konzistenciju. Ako je još uvijek prilično gusto i nije jako bogato, dodajte još malo maslinovog ulja dok ne dobijete željenu konzistenciju. Kušajte i po potrebi prilagodite začine. Možda će vam trebati malo više octa. Pokrijte i ponovno ohladite, dok se stvarno ne ohladi i ne budete spremni za posluživanje.

U međuvremenu napravite tost - kriške kruha obilno premažite maslinovim uljem. Stavite veliku tavu na srednju vatru. Kad je vruća, dodajte kruh i tostirajte ga s obje strane dok ne porumeni i ne postane hrskav. Ocijedite na kuhinjskom papiru, pa začinite s malo soli i papra.

Za posluživanje, promiješajte gazpacho i ponovno kušajte jer su se okusi možda promijenili s obzirom da je juha sada vrlo hladna. Po potrebi prilagodite začine, a zatim poslužite juhu, pospite je s nasjeckanim bosiljkom, prelijte s malo maslinovog ulja i uz nju stavite tost.