Čokolada je omiljena slastica bez koje su nezamislivi brojni kolači, torte, pa i jednostavne palačinke ili topli napitci. Ovaj popularan i mnogima najdraži slatkiš slavi čak dva dana u godini kao svoj dan. Svjetski, odnosno Međunarodni dan obilježava se 7. srpnja i 13. rujna.
Isprobajte laganu čokoladnu slasticu bez brašna - tortu koja je već godinama poznata pod nazivom "Bobanova torta". Recept je nastao u zagrebačkom restoranu našeg slavnog nogometaša Zvonimira Bobana. Originalan recept u restoranu je bio pod nazivom "Zvonina torta", a sastoji se od čokoladnog biskvita bez brašna, džema od borovnica i šlaga. Oduševljava svojim laganim i osvježavajućim okusom, a s druge strane neće razočarati najveće ljubitelje čokoladnih biskvita.
Prednost ove slastice je i jednostavna i brza priprema. Možete odabrati džem ili marmeladu okusa nekog šumskog voća po želji, a ako imate, možete dodati i zamrznuto ili svježe voće.
Sastojci:
- 6 jaja
- 120 g šećera
- 120 g čokolade za kuhanje
- pola vrećice praška za pecivo
- džem okusa po želji (šumsko voće, borovnice, maline...)
- 200 ml vrhnja za šlag
Priprema:
- Odvojite bjelanjke od žumanjaka.
- Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg.
- Žumanjke izmiksajte sa šećerom i praškom za pecivo. .
- Dodajte otopljenu čokoladu. Lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka
- Pecite u namašćenom kalupu, na 170°C 30 do 35 minuta.
- Kada se biskvit ohladio premažite džemom.
- Istucite šlag i ukrasite tortu. Prije posluživanja tortu dobro ohladite.