Borovnice su mnogima omiljeno šumsko voće, a kako je trenutno njihova sezona, pravo je vrijeme da ih konzumirate. Možete ih jesti svježe, smrznute, sa šlagom ili u roladi. Ukusna ljetna rolada s mochi tijestom oduševit će vas i one kojima je poslužite.
Japanska rolada s borovnicama
Sastojci:
Za mochi tijesto:
- 320 g rižinog brašna
- 70 g šećera
- 360 ml mlijeka
- 80 ml vode
- 40 ml biljnog ulja
- prstohvat soli
- opcionalno: nekoliko kapi prehrambene boje
Krema:
- 200 g maslaca (omekšalog)
- 50 g šećera u prahu
- 350 g krem sira
Za borovnice:
- 200 g borovnica (svježe ili smrznute)
- 30 g šećera
- 80 ml vode
- 10 g kukuruznog škroba
- 50 ml vode
Priprema
1. Mochi tijesto: U posudi pomiješajte rižino brašno, šećer i sol. Dodajte vodu, ulje i prehrambenu boju pa dobro izmiješajte da nema grudica. Smjesu prebacite u posudu pogodnu za kuhanje na pari. Kuhajte na pari 20-25 minuta i povremeno promiješajte. Tijesto će postati ljepljivo. Prebacite na radnu površinu posutu gustinom ili šećerom da se ne lijepi pa razvucite u oblik pravokutnika.
2. Kremu: Umutite puter, šećer u prahu i krem sir dok krema ne postane glatka i kremasta.
3. Borovnice: U loncu pomiješajte kukurzni škrob s vodom pa dodajte borovnice i malo šećera. Kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne pa ohladi.
4. Na razvijeno mochi tijesto ravnomjerno nanesite kremu zatim preko premažite gusti sloj borovnica. Pažljivo rolajte tijesto u roladu, pomažući se papirom za pečenje ili čistom krpom. Stavite roladu u hladnjak na nekoliko sati da se stegne prije rezanja.
Cijeli video pripreme možete pogledati ovdje.