Borovnice su mnogima omiljeno šumsko voće, a kako je trenutno njihova sezona, pravo je vrijeme da ih konzumirate. Možete ih jesti svježe, smrznute, sa šlagom ili u roladi. Ukusna ljetna rolada s mochi tijestom oduševit će vas i one kojima je poslužite. 

Japanska rolada s borovnicama

Sastojci:

Za mochi tijesto: 

  • 320 g rižinog brašna
  • 70 g šećera 
  • 360 ml mlijeka
  • 80 ml vode
  • 40 ml biljnog ulja 
  • prstohvat soli 
  • opcionalno: nekoliko kapi prehrambene boje 

Krema:

  • 200 g maslaca (omekšalog)
  • 50 g šećera u prahu
  • 350 g krem sira

Za borovnice:

  • 200 g borovnica (svježe ili smrznute)
  • 30 g šećera 
  • 80 ml vode 
  • 10 g kukuruznog škroba
  • 50 ml vode

Priprema 

1. Mochi tijesto: U posudi pomiješajte rižino brašno, šećer i sol. Dodajte vodu, ulje i prehrambenu boju pa dobro izmiješajte da nema grudica. Smjesu prebacite u posudu pogodnu za kuhanje na pari. Kuhajte na pari 20-25 minuta i povremeno promiješajte. Tijesto će postati ljepljivo. Prebacite na radnu površinu posutu gustinom ili šećerom da se ne lijepi pa razvucite u oblik pravokutnika. 

2. Kremu: Umutite puter, šećer u prahu i krem sir dok krema ne postane glatka i kremasta. 

3. Borovnice: U loncu pomiješajte kukurzni škrob s vodom pa dodajte borovnice i malo šećera. Kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne pa ohladi. 

4. Na razvijeno mochi tijesto ravnomjerno nanesite kremu zatim preko premažite gusti sloj borovnica. Pažljivo rolajte tijesto u roladu, pomažući se papirom za pečenje ili čistom krpom. Stavite roladu u hladnjak na nekoliko sati da se stegne prije rezanja. 

Cijeli video pripreme možete pogledati ovdje.