Kandidati za gradonačelnika Zagreb Tomislav Tomašević i Marija Selak Raspudić tijekom sučeljavanju na Novoj TV odgovarali su na kratka pitanja, ali nisu se baš proslavili. Jedno od pitanja bilo je i što je "ajngemahtec". Selak je odgovorila da ne zna, a Tomašević je rekao da se radi o juhi od povrća. Ajngemahtec je juha, ali književno se zove "pileći ujušak", što znači da sadrži piletinu.
Recept za ajngemahtec
Sastojci
Juha:
- 500 grama piletine
- 2 mrkve
- 1 manji komad korijena celera
- 1 korijen peršina
- 1 manja glavica luka
- 1 lovorov list
- 200 grama graška
- sol po želji
- papar po želji
- 1 žlica ulja
- 1,5 litre vode
Noklice:
- 1 jaje
- 4 žlice griza
- 1 žlica ulja
- prstohvat soli
Priprema
1. Meso izrežite na manje komade. Mrkvu, celer, peršin očistite i izrežite na sitne kockice.
2. U loncu zagrijte ulje te dodajte sitno nasjeckan luk i dinstajte. Dodajte piletinu i pržite dok ne pobijeli. Potom dodajte mrkvu, celer i peršin.
3. Prelijte s 1,5 litre vode te dodajte lovorov list, sol i papar. Na laganoj vatri kuhajte 30 minuta zatim dodajte grašak. Kuhajte još 10 minuta dok sve ne omekša.
3. U tanjuru umutite jaje, griz, ulje i sol, smjesa treba biti gusta, a trebate je ostaviti da ostoji 5 minuta. Pomoću žličice grabite smjesu i spuštajte noklice u juhu. Nakon što napravite sve noklice, kuhajte još 7 minuta.
4. Poslužite toplo!