Ljeto je sezona crvenih sočnih i mirisnih rajčica, a umak od rajčice nezaobilazan je umak u pripremi mnogih jela, od tjestenine, povrća do mesa. Domaći umak od rajčica, poznat po nazivu šalša ili salsa, ima poseban okus, osobito ako je od domaćih rajčica. No ako nemate domaće rajčice, možete ga skuhati i od kozervirane, najbolje od pelata. Toliko je ukusan da ga možete jesti i samostalno, uz krišku domaćeg kruha.
Posebnost pripreme domaće šalše je u tome što postoji puno načina pripreme i starinskih recepata koji se prenose s koljeno na koljeno kako ga pravilno pripremiti, a svaki je autentičan na svoj način.
Savjeti:
- Ako pripremate šalšu za tjesteninu ostavite malo vode za kuhanje tjestenine i dodajte malo vode u umak neposredno prije dodavanja tjestenine. Ta metoda pojačava aromu tjestenine i umaka.
- Nakon što skuhate šalšu provjerite začinjenost šalše, ako treba dodajte još soli.
- Poigrajte se sa začinskim biljem i začinima, u bazu od rajčice možete dodati veću količinu komorača, svježeg čilija ili ružmarina, sve ovisi o tome što više preferirate
- Nakon što zagrijete staklenke, pažjivo slušajte. Prilikom zatvaranja trebali bi čuti zvuk poput "pop". To je znak da je staklenka pravilno zatvorena.
- Umak možete zamrznuti za kasnije i držati u zamrzivaču do 6 mjeseci.
- Što duže kuhate rajčicu nakon pasiranja, dobit ćete bogatiji okus rajčice.
Recept za domaći šalša umak
Sastojci:
- češanj češnjaka
- 400 g rajčice
- svježi bosiljak
- maslinovo ulje
- sol
Priprema:
Svaku rajčicu operite i stavite u hladnu vodu i ostavite sa strane. U međuvremenu pripremite veliki lonac s vodom. Zakuhajte vodu i kad prokuha, u nju dodajte čiste i izrezane rajčice. Pustite ih da se kuhaju 15 minuta, do kad kožica ne otpadne. Nakon što rajčica prokuha, propasirajte rajčicu kroz aparat za pasiranje. Kada cijelu količinu propasirate dio s kožicom i košticama propasirajte još jednom. Nakon što umak propasirate vratite u čisti lonac i dodajte začine. Nakon što umak ponovno zakipi, pomoću lončića umak stavite u staklenke. Prije punjenja svaku staklenku dobro oprati i zagrijate u pećnici na 200 stupnjeva oko 5 minuta. Punite staklenke do ruba.
Papirnatim ubrusom obrišite rub i zategnite poklopac. U lonac stavite deblju krpu i zalijete vodom i pustite da prokuha, nakon što prokuha, uzmite staklenke i stavite ih u vruću vodu. Staklenke kuhamo oko 30 minuta, zatim ih izvadite i okrenite poklopcem prema dolje. Staklenke prekrijte preko noći, a sljedeći dan ih okrenite na pravu stranu i spremite na hladno i mračno mjesto.
Izvor: the modern nonna
.