Prije dvije godine svijet je zaludjela Barbie tjestenina u jarko ružičastoj boji, a tijekom ovogodišnjeg turnira na Wimbledonu poljska tenisačica Iga Swiatek privukla je pažnju izjavom da joj je omiljeno jelo - tjestenina s jagodama.

Engleze, ali i ostatak svijeta ovo jelo je šokiralo, ali je pobjednica Wimbledona objasnila da je upravo ovako pripremljenu pastu jela kad je bila dijete.

Ovo je vrlo jednostavan recept, ali cijelim generacijama Poljaka, tanjur obične tjestenine preliven svježim umakom od jagoda vraća nostalgične uspomene, piše Polonist.com.

Idealan je za isprobati ga tijekom ljetnih vrućina, a sigurni smo da će se svidjeti djeci.

Sastojci:

  • 1 šalica suhe tjestenine (140-160 g)
  • 450 g svježih jagoda
  • 3-4 žlice blagog meda; može se zamijeniti šećerom u prahu ili javorovim sirupom
  • 6 žlica kiselog vrhnja (80 ml), može se zamijeniti gustim jogurtom
  • ¼ žličice ekstrakta vanilije; po želji
  • svježi listovi mente
  • 1 žlica listića badema
Poljska tenisačica na Wimbledonu otkrila da tjesteninu jede s jagodama
Foto: Shutterstock

Priprema:

  1. Napunite posudu vodom, pokrijte poklopcem i zakuhajte. Dodajte prstohvat soli. Umiješajte tjesteninu i kuhajte otkriveno, prema uputama na pakiranju. Dok čekate, pripremite umak.
  2. Da biste provjerili je li tjestenina kuhana, probajte komad prije kraja kuhanja. Trebala bi biti mekana, ali i dalje čvrsta, kuhana 'al dente'. Ocijedite tjesteninu u cjedilu.
  3. Jagode temeljito isperite hladnom, tekućom vodom. Osušite papirnatim ručnikom. Ogulite ih, prerežite ih na pola i uklonite zelene vrhove. Ostavite nekoliko jagoda sa strane za ukras.
  4. Prepolovljene jagode prebacite u zdjelu. Dodajte med, kiselo vrhnje i ekstrakt vanilije. Zgnječite vilicom. 
    Za raznoliku teksturu, zgnječite samo grubo - ostavljajući neke komadiće nerazgnječene.
    Za glatki umak, dobro zgnječite ili izmiksajte u blenderu/multipraktiku.
  5. Tjesteninu podijelite na dva tanjura. Prelijte umakom preko tjestenine. Ukrasite svježim kriškama jagoda, listovima mente i listićima badema. Poslužite odmah ili ostavite da se ohladi i poslužite hladno.