Neki kolači, poput slavne Pavlove torte, zahtijevaju bez kore, odnosno kore od bjelanjaka. Iako ne čini kompliciranim za pripremu, ako bjelanjke ne umutite dobro, kore će popucati tijekom pečenja i neće se dobro ispeći. Donosimo vam nekoliko savjeta za pripremu kora od bjelanjaka s portala StvarUkusa

Pažljivo odvojite žumanjak od bjelanjka

Za početak je važno pažljivo odvojiti žumanjak od bjelanjaka. Bjelanjke najprije kratko istucite pa im postupno dodajte šećer i miksajte dok ne dobijete čvrst snijeg. Okrenite zdjelu naopačke i ako snijeg ostane u zdjeli znači da ste ga dobro izmiksali. Važno je i ne predugo miksati.

Na jedan bjelanjak ide 40-50 g šećera. Na kraju ulijte žlicu octa i još kratko miksajte jer to pomaže boljem stvrdnjavanju bjelanjaka. 

KAKO NAPRAVITI KORE OD BJELANJAKA: Savjetima i trikovima do najboljih kolača i torti s beze korama koje neće popucati
Foto: Shutterstock

Kako spriječiti pucanje kora tijekom pečenja?

Osim za miksanje, postoje trikovi koji će spriječiti pucanje kora tijekom pečenja. Snijeg izlijte na pleh obložen papirom za pečenje i rasporedite. Stavite u pećnicu koju ste zagrijali na 100°C i ostavite kore da se suše u pećnici pola sata. Za to vrijeme ne otvarajte pećnicu. Nakon tog vremena malo otvorite vrata pećnice i zaglavite vrata nekim predmetom. Na taj način para će izaći van i tako ostavite u pećnici još sat i pol. Nakon toga ugasite, otvorite oko 20 cm i ostavite da se kore potpuno ohlade.