Varenik je bezalkoholni nektar, i za njegovu pripremu treba 10 l soka od grožđa i dosta vremena i strpljenja.

Željenju količinu procijeđenog mošta stavite na laganu vatru, temperatura kuhanja ne smije biti viša od 60°C, pazite da vam ne provrije, a ako vam se stvorila pjena na površini svakako je pokupite i bacite, mošt se kuha i do 15 sati, bez ikakvih dodataka.

Ovisno kolika je bila gradacija sladora u grožđu tekućina se treba reducirati na polovinu ili čak trećinu, kad je proces kuhanja gotov i kad smo dobili gusti tamno smeđi nektar ostavimo ga da se ohladi i hladnog ga ulijemo u sterilizirane boce.

Za razliku od drugih boca i staklenki koje zatvorite dok je sadržaj u njima još vreo, varenik ostavite otvoren barem mjesec dana, samo ga lagano prekrijte gazom da ima zraka.

Varenik je bogat šećerima te podiže energetsku vrijednost jelima, sadrži veliku količinu minerala, a kako se sprema na niskoj temperaturi minimalni su gubitci u vitaminima.

Možete ga dodati žlicu ili dvije u u gotovo sva mesna jela, a nadasve u kolače kao zamjenu za šećer.

Ako šalši od pomidora i brudetu dodate varenik nećete imati neugodan osjećaj kiseline u želucu. Rok trajanja mu je neograničen.

izvor: coolinarika.com