Nekada omiljen doručak naših predaka, danas je sve rjeđe na jelovniku – a nepravedno zaboravljeno jelo zapravo je prava riznica zdravlja. Riječ je o palenti – jednostavnom, ali nutritivno izuzetno vrijednom obroku.
Palenta je napravljena od kukuruzne krupice i bogata je esencijalnim mineralima poput željeza, magnezija, fosfora i cinka, kao i vitaminima skupine B, koji su ključni za normalno funkcioniranje organizma. Osim što daje dugotrajan osjećaj sitosti, sadrži i složene ugljikohidrate koji osiguravaju stabilnu razinu energije tijekom dana.
Zahvaljujući visokom udjelu vlakana, palenta povoljno djeluje na probavni sustav – potiče zdravu probavu, sprječava zatvor i održava crijevnu floru u ravnoteži. Upravo zbog toga, preporučuje se i osobama koje žele smršavjeti, jer je zasitna, a niskokalorična.
Kukuruzno brašno sadrži širok raspon hranjivih tvari. Ovo brašno odličan je izvor folata, vitamina B6, K i E, pantotenske kiseline, tiamina, riboflavina i niacina. Također se može pohvaliti visokim sadržajem fosfora, magnezija, cinka, kalija, bakra, selena i mangana.
100 g palente ima oko 380 kalorija. Sadrži samo prirodne tvari, pa su njegovi ugljikohidrati i lipidi pozitivni za ljudski organizam.
Zdravstvene dobrobiti palente
Nizak glikemijski indeks
Palenta se sporo probavlja, što pomaže u održavanju stabilne razine šećera u krvi i sprječava nagle napade gladi.
Bogata vlaknima
Vlakna podržavaju zdravu probavu i pridonose osjećaju sitosti, što je korisno pri gubitku kilograma.
Izvor složenih ugljikohidrata
Osigurava dugotrajnu energiju, bez naglog porasta i pada razine šećera u krvi.
Nizak udio masti
Palenta je prirodno niskokalorična i sadrži minimalnu količinu masti, što je čini idealnim izborom za dijetalnu prehranu.
Bez glutena
Prirodno je bez glutena, što je čini sigurnim izborom za osobe s celijakijom ili osjetljivošću na gluten.
Bogata mineralima
Palenta sadrži važne minerale poput željeza, magnezija i fosfora, koji podržavaju zdravlje kostiju i mišića.
Kako smršavjeti uz palentu
Birajte zdrav način pripreme
Umjesto da je kuhate s mlijekom ili vrhnjem, pripremite palentu na vodi. Izbjegavajte maslac i zamijenite ga kapljicom maslinova ulja.
Kombinirajte je s povrćem
Poslužite palentu uz povrće na žaru, kuhano povrće ili lagane salate. Tako ćete dobiti zasitan, niskokaloričan obrok bogat vlaknima.
Pazite na porcije
Iako je palenta zdrava, važno je kontrolirati veličinu porcije jer sadrži ugljikohidrate. Održavajte obrok uravnoteženim.
Izbjegavajte dodatke koji povećavaju kalorije
Izbjegavajte dodavanje sira, vrhnja ili masnih umaka koji mogu povećati kalorijsku vrijednost jela.
Koristite je kao zamjenu za kruh ili tjesteninu
Palenta može biti sjajna zamjena za visokokalorične ugljikohidrate poput bijelog kruha ili tjestenine.
Dodajte je u doručak
Za doručak, pripremite slatku verziju palente uz voće i malo meda ili cimeta za zdrav i energizirajući početak dana.