Riba je izvor omega-3 masnih kiselina, vitamina i proteina, ali nisu sve ribe jednake. Koju ribu stručnjaci smatraju najboljom i zašto je uvrstiti u svoju prehranu?

U posljednje vrijeme znanstvenici i nutricionisti mnogo govore o prednostima plodova mora. Neke su studije potvrdile vezu između omega-3 masnih kiselina i zdravlja srca, a nedavna istraživanja su pokazala da konzumacija plodova mora može podržati zdravlje mozga i poboljšati raspoloženje.

Riba.jpg
Shutterstock 

Osim toga, plodovi mora dobar su izvor mikronutrijenata poput selena i željeza, vitamina B i mnogih drugih vrijednih nutrijenata, uključujući proteine.

Registrirana dijetetičarka Bonnie Taub-Dix otkrila je najbolje vrste ribe koje su bogate hranjivim tvarima i odgovaraju različitim budžetima.

1. Losos

Losos je izvor ne samo masnih kiselina korisnih za srce, već i vitamina D. Losos se smatra jednim od rijetkih prirodnih izvora ove esencijalne tvari koju tijelo ne sintetizira samo.

Losos
Shutterstock 

Preporučeni dnevni unos vitamina D je 400 IU za odrasle, a porcija lososa od 80 grama sadrži 570 IU vitamina D. To se odnosi i na svježu i na ribu u konzervi.

Osim toga, losos sadrži vitamin A, vitamin B12, kao i željezo, selen i niacin. Brojna istraživanja potvrdila su dobrobit lososa za srce, dobar rad mozga, te dokazala njegova antioksidativna svojstva.

2. Bakalar

'Bakalar je riba s bijelim mesom blagog okusa, slična vahnji i poljoku. Izvrstan je izvor proteina i sadrži samo 0,5 grama masti po porciji od 85 grama', rekla je Taub-Dick.

Bakalar.jpg
Shutterstock 

Osim toga, bakalar se smatra izvrsnim izvorom vitamina B12, a jedna porcija ribe osigurava nešto više od 30% preporučene dnevne vrijednosti.

Sadrži i fosfor, cink, kalcij, vitamin E i željezo. Prema istraživanjima, bakalar štiti kardiovaskularni sustav, sprječava rizik od Alzheimerove bolesti i pomaže u sprječavanju preranog starenja.

3. Sardine

Nutricionistica preporučuje jesti sardine s kostima - tako možete pokriti 40% dnevnih potreba organizma za kalcijem. Stoga će sardine posebno dobro doći onima koji su se iz nekog razloga odrekli mliječnih proizvoda.

Sardine.jpg
Shutterstock 

Sardine su masna riba, bogata omega-3 masnim kiselinama koje su važne za dobar rad srca i emocionalnu stabilnost. Tijelo ne proizvodi samo masne kiseline, pa ih je potrebno unijeti hranom. Osim toga, sardine se smatraju izvrsnim izvorom vitamina B12, selena i fosfora, prenosi Stil.