Što doručkovati, pogotovo kad smo na poslu, a da nema pekarskih proizvoda – muka je većine nas. No, sada su svi svjetski nutricionisti osmislili 5 prijedloga za zdrav doručak koji hrani tijelo iznutra, a zbog čega ćemo vrviti od energije i zdravlja.

1. Batat s jajima

Batat.jpg
Foto: Shutterstock

Batat je zdrav ugljikohidrat koji će nas držati sitima tijekom dana. Batat je bogat kalijem, vitaminom A, vlaknima i drugim nutrijentima. U kombinaciji s jajima i orašastim plodovima dobivate uravnotežen i zdrav doručak.

2. Zob

Zobena kaša zobene pahuljice zob.jpg
Foto: Shutterstock

Zob je puna vlakana, vitamina i minerala te je po sastavu najsličnija majčinom mlijeku. Zbog toga se zobene pahuljice smatraju toliko zdravim i preporučuju se za doručak. No umjesto zobenih pahuljica skuhajte cijelo zrno zobi (slično je pšenici) i dodajte sir i kuhana jaja u slanoj varijanti ili med i orašaste plodove u slatkoj varijanti i imat ćete najbolji i najzdraviji doručak ikada.

3. Leća s povrćem

Leća.jpg
Foto: Shutterstock

Iako možda ne izgleda kao tipična hrana za doručak, leća može biti odlična osnova za ukusan doručak. Leća osigurava visokokvalitetne biljne bjelančevine te esencijalne vitamine, minerale i antioksidanse. Također je nevjerojatno svestran, jednostavan za kuhanje te zdrav i zadovoljavajući izbor koji će vas držati sitima do ručka. Leću najprije dobro operite, a zatim je skuhajte u slanoj vodi. Kad imate kašu od leće, možete dodati svježi špinat, orašaste plodove, jaja ili sir.

4. Kvinoja

Kvinoja.jpg
Foto: Shutterstock

Kvinoja može biti odlična zamjena za zob kada želite promijeniti svoj doručak. Dobar je izvor vlakana, željeza i proteina i pomaže vam da se dulje osjećate sitima. To je svestrana žitarica koja se može aromatizirati medom, orašastim plodovima i citrusima. Doručak koji je lako ponijeti na posao, a možete ga poslati i djeci za školsku užinu.

5. Avokado s tostom i jajima

Jaja i avokado.jpg
Foto: Shutterstock

Postoji razlog zašto je ovo jelo postalo omiljeno - brzo se priprema, zasitno je i ukusno. Odaberite tost od cjelovitog zrna, a zatim ga uparite s izvorom proteina poput jaja i avokada. Nutricionisti preporučuju dva jaja, kuhana kako želite.