Naše se tijelo mijenja kako starimo pa ono što nam je odgovaralo u mladosti možda nam više neće tako dobro odgovarati kad uđemo u zrelije godine.

Ovo je osobito važno kad je riječ o prehrani pa mnoge dame primijete da im u pedesetima više nije tako lako održavati vitku liniju, a u obzir se mora uzeti i da s godinama raste rizik od određenih bolesti pa nam zdrava prehrana može pomoći da taj rizik smanjimo.

Nutricionisti preporučuju da određene namirnice izbacite ili ih bar svedete na minimum kad uđete u zrelije godine.

1. Pržena hrana

Hamburger i pomfrit.jpg
Shutterstock 

Ulje u kojem pržite onaj ukusni pomfrit vašem obroku ne samo da dodaje veliku količinu nepotrebnih kalorija, već je i prepuno zasićenih masnoća koje mogu podići razinu kolesterola u krvi.

2. Namirnice s mnogo (skrivenog) šećera

Voćni jogurt
Shutterstock 

Unos dodatnog šećera trebali biste ograničiti na 10 posto ili manje od ukupnog dnevnog kalorijskog unosa što znači da u prehrani u kojoj je dnevni unos 2000 kalorija ne bi sjelo biti više od 200 kalorija unesenih šećerom ili više od 50 grama šećera dnevno. Imajte na umu da su mnoge namirnice prepune skrivenog šećera pa pažljivo čitajte etikete na prehrambenim proizvodima, čak i onima koji su na glasu kao zdravi.

3. Hrana s puno soli

pizza toast
Shutterstock 

Ovo je osobito važno ako imate problema s visokim krvnim tlakom. Ako ne solite puno hranu, to ne znači da neka hrana već ne sadrži puno soli. Prerađene namirnice poput smrznute pizze ili juhe iz vrećice prepune su skrivene soli. Čak 75 posto soli u našoj prehrani dolazi iz prerađene hrane, a ne soljenke. Obratite pozornost na popis sastojaka i tražite namirnice s 5 ili manje posto soli od preporučene dnevne količine.

4. Ultra prerađene grickalice

čips.jpg
Shutterstock 

Većina hrane koju konzumiramo je procesirana na neki način, no ono što je zaista opasno je ultra prerađena hrana. Smrznuto povrće ili rajčica iz konzerve nisu problematični, no brojna prerađena hrana, poput polugotovih mješavina za kolače, čipseva i sličnih grickalica, kečapa, zaslađenih jogurta i smrznutih pizza, sadrže boje za hranu, sol, konzervanse i druge aditive.

Osim toga, većina prerađene hrane siromašna je vlaknima i nutrijentima kao što su kalij ili magnezij, a često je puna masti i soli.

5. Alkohol

Alkoholno piće
Pixabay 

Zaboravite na koktele i aperitive. Organizam s godinama postaje sve osjetljiviji negativne efekte alkohola.Alkohol pridonosi mnogim zdravstvenim problemima poput bolesti jetre, srčanih bolesti, bubrežnih bolesti, poremećajima u imunološkom sustavu i neuroloških bolesti poput demencije.