S namirnicom čiju su vrijednost naši preci davno prepoznali, i uvrstili na svoj jelovnik, ne možete pogriješiti. Radi se o palenti koju možete pripremiti na bezbroj načina, a osim što nećete morati dugo stajati u kuhinji, jer se priprema iznimno brzo, u njoj možete uživati i za doručak i za večeru.
Pripremite li je za doručak, osigurat će vam energiju za početak dana i dugo će vas držati sitima. Obogatite li ovaj niskokalorični doručak (ili večeru) proteinima, zdravim masnoćama, vitaminima, mineralima i antioksidanskima dobit ćete kompletan, zdrav i ukusan obrok bez straha od debljanja.
Budući da je palenta puna vlakana, iznenađujuće je korisna pri mršavljenju, a uz to je nemasna i niskokalorična, pa ne čudi što je posljednjih godina popularna tzv. palenta dijeta. U nastavku donosimo recept kojem nećete moći odoljeti, a vrlo je zdrav i jednostavan.
Palenta s poširanim jajima i gljivama
Sastojci:
• 2 šalice palente
• 8 šalica vode
• 1/2 šalice ribanog sira
• 4 jaja
• 1/3 šalice maslinovog ulja
• 1 žlica octa
• 1/2 šalice maslina
• 1 šalica peršina
• 1/2 šalice origana
• 1/2 šalice majčine dušice
• sol i papar po ukusu
• 10-15 gljiva
Priprema
1. Za pesto: Kako biste napravili ukusnu i malo drugačiju verziju pesto umaka za ovo jelo, pomiješajte masline sa svježim peršinom, origanom i majčinom dušicom u zdjeli, prelijte maslinovim uljem te začinite solju i paprom. Miješajte dok se dobro ne sjedini, a zatim ostavite sa strane.
2. Za palentu: Zagrijte vodu u tavi, pa kada zavrije maknite s vatre, umiješajte palentu i kuhajte na laganoj temperaturi oko 20 minuta, dok se lijepo ne zgusne i dobije zadovoljavajuću teksturu. Maknite s vatre pa dodajte naribani sir te sol i papar po ukusu. Pokrijte i ostavite sa strane.
3. Za poširana jaja: Zagrijte vodu u loncu, pa kad zavrije ulijte ocat i smanjite vatru. Promiješajte da se stvori vrtlog, a zatim u njega ubacite prethodno razbijena jaja. Bjelanjke gurajte prema žumanjku da se ne raspadne, nego da se omota oko njega. Nakon 3-4 minute (ovisno o tome koliko želite da vam žumanjci budu tvrdi), izvadite jaja šupljikavom žlicom i stavite ih u zdjelu s hladnom vodom. Držite ih tamo kratko vrijeme, a zatim ih odmah pospremite na sušenje.
4. Za gljive: Šampinjone dobro operite, pa narežite na tanke listiće. Pirjajte u malo podmazanoj posudi nekoliko minuta.
5. Posluživanje palente s pesto umakom i poširanim jajima: U tanjure ulijte palentu, na nju posložite gljive, zatim jaja i na kraju prelijte pesto umakom, piše Glossy.