Šljive su omiljeno ljetno i jesensko voće, možemo ih jesti svježe i suhe, a stručnjaci za prehranu nazivaju ih i nutritivnom bombom za što postoje brojni razlozi. Prepune su vitamina, minerala i biljnih vlakana te pomažu u rješavanju brojnih tegoba. Lako će se uklopiti u svaku dijetu za mršavljenje jer na 100 grama sadrže samo 46 kalorija.
'Šljive su korisne jer pomažu kod psihičkih smetnji i poteškoća s koncentracijom, jačaju srce i imunitet, reguliraju probavu, čiste organizam i iz njega izbacuju štetne tvari, potiču rad jetre i poboljšavaju apetit' kaže dijetetičarka i nutricionistica Jasna Vujičić.
'Od vitamina su beta karoten (provitamin A), vitamin C, folna kiselina, niacin, vitamin B6, te mnoštvo vitamina: kalij, fosfor, kalcij, magnezij, natrij, bakar i željezo. Šljiva sadrži topiva biljna vlakna koja povoljno djeluju na snižavanje kolesterola u krvi i zatvor', objasnila je za portal nadijeti.com.
Samo šaka šljiva dnevno napravit će velike promjene u vašoj prehrani, bilo da ih jedete svježe, suhe ili kao dodatak vašim omiljenim jelima.
'Šljive su bogate vlaknima koja pomažu zdravoj probavi i reguliranju rada crijeva. Redovita konzumacija šljiva može spriječiti zatvor, a visok sadržaj vitamina C i K pridonosi jačanju imuniteta i zdravlju kostiju', ističe liječnica Veroslava Stanković.
Suho voće odlično je za probavu i prepuno hranjivih sastojaka, a suhe šljive su, kad je riječ o zdravlju, na samom vrhu popisa.
Sadrže koncentrirani sorbitol i vlakna, što im daje veći laksativni učinak od svježih šljiva.
Suhe šljive su dobar izvor netopivih i topivih vlakana. Netopiva vlakna pomažu u održavanju redovite stolice, dok topiva vlakna pomažu umjerenoj probavi i apsorpciji hranjivih tvari iz hrane.
Imate li problema sa zatvorom, suhe šljive će vam brzo postati najbolji prijatelj (iako pazite da ne pretjerate s količinom, jedite ih u porcijama od 3-5 komada), a jedan su od glavnih sastojaka medicinskog džema za brzo pražnjenje crijeva koji ima snažan laksativni učinak.