Povišene masnoće (kolesterol i gliceridi) glavni su rizični čimbenik za razvoj kardiovaskularnih bolesti, no dobra vijest je da na to itekako možete utjecati promjenom životnih navika. Promjene u prehrani, povećanje tjelesne aktivnosti i prestanak pušenja pomoći će vam da višak kolesterola regulirate i bez lijekova.

Kolike bi trebale biti vrijednosti masnoća u krvi?

Kod zdravih ljudi ukupan kolesterol bi trebao biti ispod 5 mmol/L, no važno je gledati i odnos dobrog (HDL) i lošeg (LDL) kolesterola.

Razina HDL kolesterola trebala bi biti iznad 1,0 mmol/l za muškarce i iznad 1,3 mmol/l za žene. Razina triglicerida viša od 1,7 daje nam do znanja da pretjerano unosimo ugljikohidrate i masti.

3 do 5 obroka dnevno

Jelovnik trebate prilagoditi energetskim potrebama vašeg organizma i težiti tome da održavate zdravu tjelesnu težinu.

Kardiolog Jure Mirat savjetuje da hranu koju unosite tijekom dana rasporedite u 3 do 5 obroka, a zadnji biste trebali pojesti tri sata prije spavanja.

Koju hranu treba izbaciti?

Ako su vam masnoće u krvi povišene, izbacite bijeli kruh, peciva, prženo tijesto, punomasno mlijeko i mliječne proizvode s visokim udjelom masti, žumanjke, guste juhe, prženu ribu, masno meso, masnoće životinjskog porijekla, konzerviranu hranu te kompote i kandirano voće koje sadrži visoki udio šećera.

Bijeli kruh
Foto: Unsplash

Preporučuje se i izbacivanje svih sokova s dodatkom šećera, čokoladne napitke, kakao i alkoholna pića, kao i majonezu, kečap, ajvar i masne preljeve za salate te sve vrste industrijskih grickalica, savjetuje dr. Mirat.

Koju hranu treba jesti?

‘Važno je birati lako probavljive i raznovrsne namirnice i pripremati ih bez dodavanja masnoća, dakle kuhati ili pirjati u vlastitom soku, ili pripremiti na žaru’, rekao je liječnik za 24 sata.

Osnovu prehrane trebaju činiti voće, povrće, mahunarke, tamni kruh, integralna tjestenina, krumpir, žitne pahuljice, obrano mlijeko i proizvodi od obranog mlijeka te riba i perad bez kože.

Piletina.jpg
Foto: Shutterstock

Ostale vrste mesa treba koristiti što manje, samo nemasne komade, te svakako treba ograničiti potrošnju šećera, soli i oštrih začina. Dodavanje masnoća dopušteno je samo kad želimo začiniti gotove obroke, primjerice pečenu ribu ili salatu, pri čemu se prije svega preporučuje maslinovo ulje. Kod zdravih ljudi s povišenim masnoćama u krvi često se promjenom prehrambenih navika i uz više kretanja već tijekom dva ili tri mjeseca regulira razina masnoća u krvi i bez lijekova. Tek ako to ne uspije, liječnik će prepisati lijekove iz skupine statina. S druge strane, ako uz povišene masnoće idu i povišen krvni tlak i(li) dijabetes te povećana tjelesna težina, moguće je da liječnik odmah prepiše i lijekove’, kaže doktor

Najbolja hrana za regulaciju razine masnoća u krvi

Zob

Zobena kaša zobene pahuljice zob.jpg
Foto: Shutterstock

Uključite li 5-10 grama vlakana u prehranu, razina lošeg kolesterola mogla bi se smanjiti za 12 posto, piše 24 sata. Šalica kuhane zobi za doručak ima oko 2 grama vlakana.

Riba

Riba
Foto: Shutterstock

Preporučuje se tri obroka od po 140 grama ribe tjedno, a najbolje su ribe bogate omega-3 masnim kiselinama poput tune, pastrve, skuše i srdele. Omega-3 najviše utječu na razinu triglicerida, koji su glavni uzrok nakupljanja masnoća na stijenkama krvnih žila.

Zeleni čaj

Zeleni čaj
Foto: Shutterstock

Istraživanje provedeno na 40.000 ljudi pokazalo je da je onima koji su svaki dan pili zeleni čaj prijetio 26 posto manji rizik od srčanog i moždanog udara. Za to su zaslužni katehini, moćni sastojci za koje se pokazalo da sprečavaju proizvodnju kolesterola.

Orašasti plodovi

Orasi.jpg
Foto: Shutterstock

Orašasti plodovi imaju visok udio omega-3 masnih kiselina, vlakana i biljnih sterol koji pozitivno utječu na razinu masnoća, no ne pretjerujte s količinom jer su vrlo kalorični.

Mahunarke i grah

Crni grah.jpg
Foto: Shutterstock

Porcija od pola šalice graha ili mahunarki dnevno može smanjiti LDL kolesterol za pet posto u samo šest tjedana, pokazuju istraživanja. Ovo povrće bogato je topivim vlaknima koja usporavaju apsorpciju kolesterola u tijelu.

Tamna čokolada

Crna čokolada dobra je za zdravlje
Foto: Shutterstock

Tamna čokolada pomaže u smanjenju razine lošeg kolesterola, no držite se onih od minimalno 70 posto kaka jer su bogate antioksidansima i sadrže manje šećera.

Kelj

Kelj.jpg
Foto: Shutterstock

Zeleno lisnato povrće pozitivno djeluje na žučnu kiselinu, što pomaže jetri u izgaranju masnoća i smanjuje razinu kolesterola u krvi.

Jabuke

Jabuke sadrže pektin koji je odličan za probavu
Foto: Profimedia

Jabuke su odličan izvor pektina, vrste vlakana koja pomaže u snižavanju razine LDL kolesterola. Dovoljna je već jedna jabuka na dan.