Debelo crijevo, koje mjeri oko jedan i pol metar duljine, posljednji je organ gastrointestinalnog (GI) trakta. Pomaže u apsorpciji vode i hranjivih tvari, kao i u izlučivanju otpada. Ipak, jedna od najznačajnijih činjenica je da je (uglavnom) dom sve češće spominjanog crijevnog mikrobioma, koji utječe na mnoge aspekte našeg zdravlja. Slijedi popis namirnica koje podržavaju zdravlje ovog važnog organa.

Avokado

Avokado je izvrstan izvor protuupalnih biljnih spojeva te topivih i netopivih vlakana, što ga čini iznimno korisnim za zdravlje debelog crijeva.

Avokado
Shutterstock 

Ova namirnica (tehnički voće) lako se može dodati i slatkim i slanim jelima, kao što su smoothieji, pudinzi, salate, tostovi, umaci i namazi.

Bobičasto voće

Maline, brusnice, borovnice, kupine, jagode... sve vrste bobičastog voća su fantastične za zdravlje debelog crijeva.

Dijeta s jagodama
Unsplash 

Zahvaljujući visokom udjelu vlakana, vode i korisnih biljnih spojeva, pomažu u smanjenju upale u cijelom tijelu, kao i u crijevima. Dodajte ovo omiljeno voće zobenim pahuljicama, smoothiejima, salatama, preljevima i umacima.

Jogurt

Jedan od najrasprostranjenijih izvora probiotika je jogurt, koji potiče rast zdravog crijevnog mikrobioma.

Jogurt i chia sjemenke.jpg
Shutterstock 

Jogurt je savršena zdrava zamjena za kiselo vrhnje, majonezu, pa čak i krem ​​sir u raznim receptima, slatkim i slanim. Također dodaje suptilnu kremastu teksturu smoothiejima, umacima i mnogim drugim jelima.

Mahunarke

Grah, grašak, kikiriki i leća čine obitelj mahunarki i odličan su izvor vlakana i korisnih biljnih spojeva, uz proteine ​​i druge ključne mikronutrijente.

Grašak.jpg
Shutterstock 

Sve to pomaže pokretljivost (peristaltiku) crijeva i smanjuje upalu. Bilo da ih dodajete salatama, juhama, varivima, pekarskim jelima, tacosima ili nečem drugom, nema kraja ukusnim načinima uživanja u mahunarkama.

Orasi

Orašasti plodovi i sjemenke svih vrsta odličan su izbor za zdravija crijeva zahvaljujući sadržaju vlakana i korisnim biljnim spojevima.

Orasi.jpg
Shutterstock 

Međutim, orasi su posebno korisni zbog sadržaja omega-3 masnih kiselina. To ih čini superhranom koja se lako može dodati salatama, juhama, smoothiejima, pudinzima itd.

Bonus namirnica- sardine

Sardine su bogate omega-3 masnim kiselinama, a ova vrsta male ribe je i jedan od rijetkih prirodnih izvora vitamina D, što ih čini izvrsnim izborom za zdravlje debelog crijeva.

Sardine
Shutterstock 

Uživajte u njima izravno iz konzerve, napravite riblju salatu ili sendviče ili ih dodajte tjestenini.