Bogate brojnim vitaminima, mineralima, biljnim vlaknima, organskim kiselinama i pektinom, trešnje su neizostavne na ljetnom jelovniku. Izuzetno su ljekovite, a budući da potiču proizvodnju kolagena, odličan su sastojak proizvoda za njegu kože.
Osim toga, ako pokušavate smršavjeti, trešnje su vam ovdje slatki saveznik jer imaju samo 63 kalorije na 100 grama te nizak glikemijski indeks. Sastoje se od proteina, ugljikohidrata i vrlo malo masti. Od vitamina najviše sadrže vitamine A i C, a dobar su izvor i vitamina B1, B2, B3 i B6. Pune su kalcija, kalija, željeza, magnezija i cinka, a njihovi slasni plodovi imaju puno folata pa se posebno preporučuju trudnicama - daju energiju i ubrzavaju metabolizam.
Utjecaj trešanja na detoksikaciju organizma
Zahvaljujući bogatstvu bioaktivnih sastojaka, ovo voće učinkovito podupire prirodne procese eliminacije toksina iz organizma, što ga čini važnim dodatkom prehrani, usmjerenom na poboljšanje općeg zdravlja i vitalnosti. Trešnje sadrže pigmente antocijane i cijanidine koji imaju ulogu u poticanju posebnih enzima u jetri koji služe za detoksikaciju, čime doprinose učinkovitijem uklanjanju toksina iz tijela. Zahvaljujući visokom udjelu dijetalnih vlakana, ovo voće pomaže u regulaciji probave i potiče redovitu stolicu, što je ključno za učinkovito izbacivanje svih otpadnih i štetnih tvari iz organizma. Snažna antioksidativna svojstva trešanja pomažu neutralizirati slobodne radikale i smanjiti oksidativni stres, što je važno za održavanje zdravlja stanica i tkiva tijekom procesa detoksikacije.
Utjecaj trešanja na probleme s nesanicom
Melatonin, hormon važan za održavanje zdravog ciklusa spavanja i reguliranje redovitog spavanja, nalazi se u značajnim količinama u trešnjama, a konzumacija trešanja može poboljšati kvalitetu sna i ublažiti simptome.
Imaju visok sadržaj vlakana
Nizak glikemijski indeks i visok sadržaj vlakana čine trešnje izvrsnim izborom za osobe koje žele smanjiti tjelesnu težinu. Poznato je da vlakna doprinose osjećaju sitosti, što smanjuje ukupni unos kalorija tijekom dana.
Koja su glavna ljekovita svojstva trešanja?
Imaju brojna ljekovita svojstva, a zahvaljujući antocijaninima djeluju i analgetski, pa velik broj istraživanja ukazuje da u znatno većoj mjeri ublažavaju bol nego aspirin ili bilo koji drugi analgetik. Osim toga, jačaju imunološki sustav i kosti, potiču cirkulaciju, te pozitivno utječu na zdravlje želuca i srca.
Trešnje štite srce
Zahvaljujući bioflavonoidu zvanom kvercetin, imaju snažna antioksidativna svojstva koja sprječavaju razvoj mnogih srčanih bolesti. Sadrže i sterole koji snižavaju razinu lošeg kolesterola.
Važni su u prevenciji raka
Za antikancerogena svojstva ove voćke najzaslužniji je spomenuti kvercetin. Osim toga, plodovi ovog voća bogati su i amigdalinom, odnosno vitaminom B17, koji prema nekim istraživanjima može utjecati na smanjenje veličine nekih tumora. Također, antioksidans elaginska kiselina sprječava oštećenje DNK stanica, za što se vjeruje da smanjuje mogućnost raka.
Čuvari su zdravih kostiju
Trešnje su prirodni lijek za ublažavanje simptoma reume. Naime, smanjuju razinu mokraćne kiseline u krvi i tako smiruju upalu zglobova. Osim toga, sadrže i kemijski element bor koji u kombinaciji s kalcijem i magnezijem poboljšava zdravlje kostiju.
Sprječavaju nastanak bubrežnih kamenaca
Odličan su diuretik. Čaj od njihovih stabljika oduvijek se koristi za izbacivanje bubrežnih kamenaca, a možete ga pripremiti tako da šaku stabljika stavite u litru vruće vode i kuhate oko dvije minute.
Štiti zdravlje kože
Trešnje sadrže brojne fitokemikalije koje jačaju vezivno tkivo, čime sprječavaju nastanak bora, a zahvaljujući njima često su sastojak brojnih kozmetičkih pripravaka. Osim što potiču razvoj kolagena, antioksidansi iz trešanja smanjuju štetno djelovanje slobodnih radikala. Također, sprječavaju taloženje celulita.
Zdrava prehrana
Prehrana koja uključuje konzumaciju ovog voća može biti raznolika. Od njih možete napraviti smoothieje, zobene pahuljice, dressinge kao prilog glavnom jelu te razne slastice, poput veganskih sladoleda ili bezglutenskih muffina s višnjama. Najbolje ih je ipak jesti sirove jer termičkom obradom gube većinu hranjivih tvari.
Jačanje funkcije mozga
Flavonoidi i antocijanini u višnjama poboljšavaju kognitivne funkcije. Redovita konzumacija ovog voća može smanjiti rizik od neurodegenerativnih bolesti te ublažavaju simptome artritisa.