Ono što trebate znati pokušavate li kod kuće pripremiti savršenu kavu je da, bez obzira koliko dobrom mješavinom raspolagali, bez adekvatnog aparata iz nje nećete moći izvući maksimum. Na tržištu danas postoje brojni aparati za kavu, različitih kvaliteta i cjenovnih razreda, koji nude različite opcije i funkcije. Generalno se dijele na četiri vrste od kojih svaka ima svoje prednosti i mane.
Evo što trebate znati prilikom odabira aparata za kavu:
• Poluautomatska tlačna tradicionalna filter mašina
• omogućuje korisniku kontrolu nad većinom pripreme već od faze mljevenja i omogućuje superioran okus.
• Potpuno automatski „bean tocup" aparati
• rade sve od zrna do gotovog napitka u šalici, nude brzinu, konzistentnost i kvalitetu, no ne i fleksibilnost pa će okus biti uvijek isti.
• Hibridni aparati
• pak automatizirano pripremaju kavu, no nude i kontrolu pa su najbolji izbor za one neodlučne.
• Aparati za kapsule
• su definitivno najjednostavniji za upotrebu, no na njihov se proces pripreme uopće ne može utjecati.
Ukoliko nemate previše vremena za pripremu savršene kave, možda je bolje da se odlučite za neki od automatskih aparata. Oni omogućuju bržu pripremu, no ne daju mogućnosti da utječemo na finese prilikom pripreme omiljenog nam napitka. Najbrži i najjednostavniji aparati su oni za kapsule. Njihova prednost je što kapsule dugo čuvaju aromu, a napitak je uvijek jednake kvalitete. Ako ste ljubitelj napitaka od kave s mlijekom, potražite aparat s nastavkom za pripremu pjene. Skuplji i kvalitetniji aparati generalno nude više funkcija i opcija za pripremu kave.
Nakon što ste odabrali idealan aparat za vaše kućanstvo, nemojte zaboraviti da vrhunsku kavu se ne može dobiti bez kvalitetne mješavine. Na svu sreću danas su nam dostupne mješavine iz svih krajeva svijeta, što potragu za savršenim napitkom za naše nepce čini još zanimljivijom.
Proces pripreme počinje s mljevenjem kave
Ukoliko se odlučite za ručnu i poluautomatsku pripremu kave, treba znati da prva mogućnost pogreške počinje već s mljevenjem i zato nije nevažno ni s kakvim mlincem raspolažete.
Mlinac ima moć da spali i najbolja zrna te im uništi aromu i okus. Uz to treba znati da ako je kava prekrupno mljevena, manje je topiva i voda lakše prođe kroz nju te ne izvuče dovoljnu aromu i okus. Ako je kava previše sitno smljevena, napitak može biti izrazito jakog okusa s izraženim tonovima zagorjeloga.
Uz aparat za espresso i mlinac potrebna su nam još neka pomoćna sredstva, a to su vagica i tamper.
Vagicom određujemo gramažu kave jer doza mljevene kave treba biti do 7 grama. Tamper je alat pomoću kojega pritišćemo kavu u ručku (sito), kako bismo joj poravnali razinu da bi voda ravnomjerno prolazila kroz kavu. Svaka ručka sadrži sito u koje stane određena gramaža kave. Veliku ulogu igra i kvaliteta vode koja prolazi kroz aparat. Poželjno je da voda bude što mekša.
Pogreška koja može uništiti okus napitka
Espresso se priprema u omjeru 1:2 u trajanju od 20 do 30 sekundi, ovisno o gramaži. Kava koja ostane u situ se naziva "cake". Ako ga promotrite nakon što ste napravili espresso, vjerojatno ćete zamijetiti rupicu. To znači da se dogodio "chanelling". Voda je prolazila kroz rupicu i na tom mjestu je došlo do pretjerane ekstrakcije. Vrlo je važno da od svježe smljevene kave u situ pripremite savršenu podlogu za ekstrakciju. Tamperom se istiskuje zrak i izravnava površina unutar sita. To se radi kako bi pritisak u aparatu ravnomjerno rasporedio vodu kroz ručku.
Ukoliko vam uspije sve od navedenog, imat ćete vrhunski kućni espresso. No zapamtite teško da će se išta od toga dogoditi bez kvalitetne aparature i vrhunske mješavine.