Je li vaše nastojanje da smanjite količinu šećera ili ugljikohidrata uvijek neslavno završilo; skrivate li slatkiše ili poričete da ih jedete; razmišljate li o slasticama čak i ako niste gladni; osjećaje li svakodnevno pad energije u popodnevnim satima, pa pomoć tražite u nečem slatkom? Ako na većinu ovih pitanja odgovarate potvrdno, vi ste ovisnik o šećeru ili ste u najmanju ruku vrlo blizu tome da to postanete. Uz to, ako znamo da je šećer najodgovorniji za sve veći broj pretilih osoba (jer se višak direktno pretvara u mast) te da šteti svim našim organima (osobito gušterači), apstinencija od šećera najbolja je moguća odluka. No kako to i ostvariti, osobito ako znamo da šećer stvara ovisnost. “Kada govorimo o šećerima, moramo znati da postoje šećeri i “šećeri”, odnosno ugljikohidrati koje dijelimo na složene (škrob, vlakna, izvori su integralne žitarice, povrće) i jednostavni ugljikohidrati, odnosno šećeri (izvori su mlijeko, voće). Međutim, šećeri koji nas zabrinjavaju su oni koji se nalaze u namirnicama, već oni koji se dodaju u razne prehrambene proizvode. To su „šećeri“ na koje treba upozoravati te ih je, kao takve, bitno razdvojiti”, kaže nutricionistica Diana Gluhak i napominje kako upravo ti jednostavni šećeri iz raznih prehrambenih proizvoda (voćni nektari, slatkiši, slatki pekarski proizvodi) u našem tijelu rade pomutnju, tj. lako se i brzo apsorbiraju u krv, što našem organizmu otežava rad. Šećer tako, pojašnjava nutricionistica, utječe da naši organi, primarno gušterača, rade brže, jer treba “pohvatati” sve te molekule šećera i spremiti ih u stanice. “Za one molekule koje se ne stignu pospremiti u stanice, ili ako je stanica 'sita', molekule šećera se pospremaju u masno tkivo. U svakom slučaju, stvar je u mjeri, a generalno gledajući ljudi konzumiraju puno više šećera nego što im je potrebno i svakako ga treba smanjiti. Činjenica na koju je upozorila Svjetska zdravstvena organizacija - da je u Europi svako treće dijete od 11 godina pretilo ili ima problema s težinom - definitivno je povezana s prekomjernom konzumacijom šećera”, upozorava nutricionistica. Oko izjave da šećer stvara ovisnost znanost se još uvijek koleba, kaže Diana Gluhak. Dok neka istraživanja govore da bi se ovisnost o šećeru mogla riješiti jednakim lijekovima kao i ovisnost o nikotinu, drugi nisu još u potpunosti sigurni. Znanstvene studije pokazuju pozitivne rezultate ovisnosti o šećeru na životinjama, međutim, kod ljudi nema dovoljno dokaza. Ono oko čega se svi slažu jest činjenica da šećer u količini kojoj ga konzumiramo stvara naviku i da loše utječe na naš organizam. “Zaslađena pića zamijenite sa 100% voćnim sokovima, čajem i vodom; umjesto slatkih pekarskih proizvoda pojedite bademe, lješnjake ili voće, a na slatkiše zaboravite, osim eventualno u posebnim prilikama. Sada kada znamo da se ugljikohidrati nalaze u mnogim namirnicama, za očekivati je da osobe koje žele smanjiti šećer, krenu na prehranu koja je LCHF, odnosno s malom količinom ugljikohidrata i nešto većom količinom masnoća. To je trend koji je primarno zahvatio sjeverne zemlje i pojavljuje se kod nas na Mediteranu. Tu treba biti oprezan jer smo mi genetički drugačiji, i epigenetički drugačije reagiramo na takav tip prehrane. Zlatna sredina bi bila smanjiti rafinirane ugljikohidrate (dodane šećere u raznim proizvodima, škrobastu hranu) na najmanju moguću mjeru, ali ne i potpuno izbacivati prirodno prisutne šećere, primjerice iz voća”, kaže nutricionistica Gluhak koja je i pojasnila zašto je važno izbaciti i tjesteninu i kruh. Naime, to je zbog njihovog glikemijskog indeksa (indeks koji pokazuje koliko brzo molekule šećera dospiju u krv), koji je u ovim proizvodima visok i gotovo jednak kao i za stolni šećer. Uz tjesteninu i kruh, nutricionistica preporučuje i smanjiti unos škrobnih namirnica, a povećati unos zelenog lisnatog povrća. “Šećer iz prehrane ne možemo u potpunosti izbaciti, niti se to preporučuje. To bi značilo da osim dodanih šećera, nećemo okusiti nikakvo voće, niti žitarice ili škrobno povrće, već samo mesne, mliječne proizvode i jaja, lisnato zeleno povrće i orašaste plodove, što ne spada u kategoriju uravnotežene prehrane koja nam je potrebna na duge pruge”, savjetuje nutricionistica. Ako smanjimo količinu dodanih šećera u prehrani, možemo primijetiti mnoge dobrobiti; od lakšeg održavanja tjelesne mase, redukcije tjelesne mase, smanjene pojave gljivičnih oboljenja, promjene na koži općenito, više energije... Promjene su razne i svatko će ih, kaže nutricionistica, osjetiti na drugačiji način. Tako je bilo i sa Zagrepčankom Tinom Uglješić.
'Mislila sam da će biti teško, a evo kao sam s lakoćom uspjela izbaciti bijeli otrov!'
Još iz kategorije