U moru planova prehrane s raznim dobrobitima za zdravlje i gubitak kilograma ističe se nordijska dijeta koju su često proglašavali najzdravijom zajedno s mediteranskom i DASH dijetom.

Bilježi sve veću popularnost, a idealna je za gubitak kilograma te dovođenje u red organizma i poboljšanje cjelokupnog zdravlja. Znanstvena istraživanja su pokazala i kako regulira krvni tlak i snižava kolesterol.

Također, rješava razne upale koje su povezane s bolestima poput raka, dijabetesa tipa 2 i Alzheimerove bolesti te poboljšava zdravlje srca.

Istraživanja su svrstala nordijsku prehranu u 10 najboljih dijeta s dugotrajnim učinkom. Dijetu su osmislili znanstvenici na sveučilištu Kopenhagen u suradnji s Madsom Refslundom, vlasnikom danskog restorana Noma čiji restoran isključivo poslužuje hranu koja je sezonski i lokalno uzgojena. Zagovara obroke, koji se jedu za stolom uz društvo prijatelja ili obitelji, i bazira se na hrani koja se uzgaja prirodnim putem.

Nordijska dijeta dozvoljava skoro sve vrste voća i povrća, a u prvi plan stavlja borovnice i ostalo bobičasto voće, jabuke, kruške i šljive. Kod povrća se stavlja naglasak na ciklu, mrkvu, poriluk, bundevu, krumpir i luk. Preporučuje se jesti orašaste plodove u količini jedne šake dnevno.

Vrlo važno je i svakodnevno konzumirati ribu i plodove mora, a meso bi trebalo biti dio obroka jednom tjedno. Preporučuje se i piti mlijeko te jesti jaja, no ne više od tri puta na tjedan. Nordijska dijeta zabranjuje konzumaciju hrane, sokova i bilo kakve prerađene hrane.

'Jelovnik Vikinga', kako su ga prozvali, odličan je za mršavljenje i u 15 dana se može izgubiti pet kilograma.

Primjer trodnevnog jelovnika

Prvi dan
Doručak: Kaša od zobenih i raženih pahuljica sa brusnicama

Ručak: Burgeri od cikle sa svježom salatom

Večera: Salata od krastavaca, zelene salate, ukiseljene cikle, a kuhanim jajima, bijelim lukom i dimljenim lososom

Nordijska dijeta
Shutterstock 

Drugi dan

Doručak: Muffini od raženog brašna s brokulom i bundevinim sjemenkama

Ručak: Krem juha od poriluka i špinata

Večera: Bakalar pripremljen u pećnici s keljom pupčarom i brokulom

Treći dan
Doručak: Riža na mlijeku s cimetom

Ručak: Pečena piletina s grilanim povrćem

Večera: Krem juha od krumpira s dimljenim lososom