Kako na najbolji način spojiti značenje popularnog pojma experience te doživljaj Kvarnera, preciznije doživljaj poteza koji se proteže od Rijeke do Lovrana te uspinje do četristotinjak metara nadmorske visine iznad Medveje, pokazao je tim boutique hotela & fine dining restorana Draga di Lovrana. Kada bi doživljeno pokušali svesti na nekoliko riječi, pokušali bi to opisati opisom 'od mora do gora' ili kroz priču o umijeću slojevitog spajanja plavih i zelenih nijansi u jedinstveni doživljaj. Ovo otkrivanje Kvarnera je započelo dolaskom u riječku luku, na isturenu točku lučkog doka na kojoj su putnike dočekali domaćini, te koje je u ime restorana Draga di Lovrana pozdravila Kelli Nikolac. Ulazak na nekoć ribarski brod koji je entuzijazmom obitelji Nikolac, te radom vrsnih majstora, pretvoren u jedinstvenu luksuznu motornu jahtu, bio je i službeni početak dana za pamćenje.

Vožnjom od Rijeke do Lovrana putnici su malo po malo kroz morski terroir ulazili u iskrenu priču o Kvarnerskom zaljevu, uživajući u zalogajima pripremljenim od male ribe u maniri tradicionalne marende. Salata od šaruna, salata od mahuna i kozica, marinirani filet od patarače te savor od molića samo su neka od jela koja su se savršeno sljubila s odabranim pjenušcima.

Draga di Lovrana
Atmosfera s broda Foto: Draga di Lovrana / Robert Pichler

I dok se činilo da ne može bolje, doživljaj se s broda preselio na uspinjanje zavojitom cestom uz maslinike i vinograde do mjesta na kojem je morski storytelling prerastao u doživljaj pojmova leha, vrtova koji svojim plodovima koji dospijevaju na nekoliko stotina metara iznad mora hrane generacije. Jer tu uspijeva brgujski kapuz (kupus), broskva (kelj), brsečki česan (češnjak), breskve i trešnje. S toga se mjesta naziru pašnjaci, obronci obrasli ljekovitim i začinskim biljem, te stablima maruna, tu izviru vode koje u svojoj snazi po putu skupljaju bogatstvo koje se kasnije u moru taloži u plavi mulj, onaj kojem moramo zahvaliti za vrhunsku kvalitetu svjetski poznatog kvarnerskog škampa.

Draga di Lovrana
Nona Bosiljka, jedna od rijekih stanovnica sela Lovranska draga Foto: Draga di Lovrana / Robert Pichler

Na tom je mjestu iskrenom dobrodošlicom goste dočekala nona Bosiljka, jedna od rijetkih stanovnica sela Lovranska draga, koja je oduševila pričom o prošlim vremenima, pripremi raviola punjenih domaćom skutom, o vremenima kada su vrijedne učkarske žene na magarcima odnosile plodove vrtova u grad. To je mjesto na kojem smo čuli i priču o pastirskoj obitelji Maliki (koja je ovdje došla živjeti i raditi s makedonske Šar-planine), a koja podno Male Učke uzgaja ovce te proizvodi ovčji sir rustikalnog okusa te savršenu skutu i janjeće meso.

Draga di Lovrana
Kažun Foto: Draga di Lovrana / Robert Pichler

A ovu je priču, baš kao i svaku drugu iskrenu priču iza koje stoje iskreni ljudi, najbolje doživjeti kroz okuse kraja, za što se pobrinuo tim restorana Draga di Lovrana. Uz vrt i vinograd oni su poslužili vodu aromatiziranu aromatičnim travama, juhu od maruna, salatu od maslačka, jaja i paski te učkarski tvrdi sir. Autentično i iskreno.

Draga di Lovrana
Salata od maslačka, paski i jaja Foto: Draga di Lovrana / Robert Pichler

Opijeni okusima i mirisima gosti su pozvani na nastavak putovanja, na putovanje do svega nekoliko minuta udaljene Drage di Lovrana.

Draga di Lovrana
Draga di Lovrana Foto: Draga di Lovrana / Robert Pichler

I dok većina za Dragu di Lovranu zna po tome što je ovaj restoran ovjenčan Michelinovom zvjezdicom, doživjeti ovo mjesto znači stati na jednu od najljepših terasa na Kvarneru, onu koja se nalazi na pola puta između vrhova gorja i plavoga mora, pružiti ruku domaćinima, obitelji Nikolac, koji su samu kuću Draga di Lovrana, luksuznu vilu sagrađenu 1908. godine, spasili od propadanja. Od 2005., kada je nakon temeljite obnove u novom sjaju zasjala Draga di Lovrana, oni su nastavili pričati priču o izvrsnosti započetu stotinjak godina ranije. Sada je to elegantno mjesto na kojem se na najbolji način spajaju povijest, moderni hospitality te vrhunska gastronomija.

Draga di Lovrana
Chef Luka Goleš Foto: Draga di Lovrana / Robert Pichler

Chef Luka Goleš pokazao je kako se u maniri fine dininga priča iskrena priča o terrioru, najboljim namirnicama, svježoj ribi, kvarnerskom škampu, što znači okusiti čaroban spoj Kvarenrskog zaljeva. A prednost restorana Draga di Lovrana je i u tome što obitelj Nikolac raspolaže flotom ribarskih brodova, te restoran uvijek može ponufiti najbolje od svježe ribe, rakova i školjaka.

Draga di Lovrana
Foto: Draga di Lovrana / Robert Pichler

Na njegovim su se tanjurima, na terasi okupanoj proljetnim suncem, našli škamp i učkarska skuta, svježa tuna začinjena samo s malo cvijeta soli, nezaobilazna fritaja sa šparogama, kapesante u kombinaciji s palentom i kozjim sirom, tripe od grdobine, raviol s mesom repa boškarina, janje i broskva spojeni domaćom majonezom od slanih inćuna, te učkarska skuta poslužena s medom iz obližnjeg Lignja.

Draga di Lovrana
Šampjer u emulziji od maslinovog ulja i bijelog vina Foto: Draga di Lovrana / Robert Pichler

Draga di Lovrana
Janjetina s broskvom i domaćom majonezom od slanih inćuna Foto: Draga di Lovrana / Robert Pichler

Draga di Lovrana
Učkarska skuta, med i medene kore Foto: Draga di Lovrana / Robert Pichler

Bio je ovo slojevit, inspirativan i hvale vrijedan doživljaj, onaj koji poziva da otkrijete što više vrijednih priča, pružite ruku vrijednim ljudima te nastavite pričati priču koju ste doživjeli svim osjetilima.