U toplim danima možda i nismo od paljenja pećnice. Ali, ukoliko se radi o pripremi sočnog kolača čije je važan sastojak i nedoljivi Aperol, osnova za pripremu omiljenog ljetnog koktela, pali se i pećnica. Ovaj kolač je odličan za poslužiti uz šalicu čaja, čašu limunade ali i omiljeni koktel. Za pripremu ovog kolača postoji više verzija među kojima je posebno zanimljiva i ona u kojoj se voće koje se koristi namače u Aperolu, ali mi donosimo jednostavnu verziju koju posebnom čine kombinacija badema, naranče i limuna. I naravno, Aperol.

Sastojci:
Za biskvit
175 g maslaca + malo za lim za pečenje
225 g šećera
1 žlica Aperola
malo ekstrakta badema
1 veća naranča, 3 žlice soka i naribana korica
2 jaja, jedno cijelo, drugo razdijeljeni žumanjak i bjelanjak
2 bjelanjka
250 g brašna
75 g mljevenih badema

Za preljev
5 žlica Aperola
2 žlice soka limuna
125 g šećera

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva. Kalup za pečenje kruha premažite maslacem te obložite papirom za pečenje. Umiješajte rastopljeni maslac, šećer, Aperol, ekstrakt od badema, koru I sok naranče u većoj posudi. Dodajte jedno cijelo jaje i jedan žumanjak. Miskajte nekoliko minuta kako bi dobili rahlu smjesu. Umiješajte brašno i bademe. Mikserom umiksajte 3 bjelanjka u čvrstu smjesu. U smjesu za kolač umiješajte trećinu bjelanjaka, potom dodajte i ostatak. Sve dobro promiješajte, tako da smjesa bude zračna. Prebacite u kalup, poravnajte površinu te pecite oko 1 sat i 10 minuta ili dok čačkalica iz sredine ne izađe suha. Izvadit ekolač iz pećnice te čačkalicom probodite na nekoliko mjesta. Preko površine kolača prelijte 2 žlice Aperola. Ostatak Aperola pomiješajte s sokom limuna, dodajte šećer, rastopite ga te odmah prelijte preko površine kolača. Ostavite kolač dok se ne ohladi a površina ne stisne. Izvadite iz lima za pečenje, narežite na kriške i poslužite.