Uz brojne kuhinjske gadgete, trendi tehnološke pomagače, jedan je kuhinjski predmet vječan. Drvena kuhača. Izrađene od prirodnog materijala, koji u sebi nosi prirodna antibakterijska svojstva, kuhače se koriste dugo jer su uglavnom i dugovječne. Ali pitanje o tome što su sve vaše drvene kuhače pokupile kroz godine služenja nedavno su opet nametnule društvene mreže, pa je opet vrlo popularan savjet, koji u originalu dolazi iz 2016., suca australskog MasterChefa Matta Prestona, da svoje drage kuhače na dvadeset minuta namočite u vrelu vodu te da po masnoćama koje će se nakupiti pri vrhu posude prosudite o stanju vaše drage kuhače te procijenite nastavljate li kuhinjska druženja s isitm kuhačana ili je možda vrijeme za nove.
Za one koji su tek u potrazi za vrijednim drvenim saveznikom kao i za one koji se još ne žele rastati od svojih drvenih kuhača donosimo savjete kako ih održati u besprijekornom stanju.
1. Kuhače, kao i drugi drveni kuhinjski pribor, uvijek perite ručno s deterdžentom za pranje suđa i vodom. Sušite ih na zraku. Tako ćete im produžiti vijek koji se na žalost skraćuje ukoliko ih perete u perilici za suđe.
2. Njegujte ih uljem jer se drvene kuhače ali i ostali drveni pribor može isušiti te pucati u strukturi. Oštećena mjesta mogu postati mjesta nakupljanja nečistoća, zato je dobro povremeno ih namazati orahovim ili lanenim uljem. Ne koristite biljna ili maslinovo ulje jer drvo od njih može poprimiti neželjeni miris.
3. Zaostale nečistoće riješite tako da povremeno drvenu kuhaču, žlicu, namočite u otopini u kojoj su u omjeru 1:1 pomiješani alkoholni ocat i voda. Namočite i ostavite preko noći. Od pomoći su i žice za ribanje.
4. U slučaju neugodnih mirisa pomažu soda bikarbona i limun. Površinu drvene kuhače ili pribora premažite limunom prerezanim na pola ili istrljajte s pastom pripremljenom od soda bikarbone i vode. Također, odlična je metoda posipanja sodom bikarbonom te dodavanjem soka limua. Tako tretirane kuhače ostavite neko vrijeme te ih potom isperite sapunicom i vodom. Ostavite da se osuše na zraku.
5. A zašto ne prati ih u perilici za suđe? Visoka temperatura i vlaga pomažu da vaše drvene kuhače i pribor izgube na glatkoj površini, napuknu, izvitopere se. A briga za drveni pribor i posuđe, vjerovali ili ne, dio je održivog i odgovornog ponašanja u našim domovima.