Zima je nezamisliva bez fritula, kako onih klasičnih prelivenih slatkim umacima, tako i onih nadjevenih kako slatkim tako i slanim okusima. Zato pažnju privlači recept za danske fritule s jabukama, Æbleskiver, koje se pripremaju od 17. stoljeća i to posebno u adventskom periodu. Uz ove se fritule poslužuje pekmez ili se posipaju šećerom a često su odličan zalogaj uz kuhano vino. Ovo jelo ima i svoju slanu verziju kada se za nadjev koristi riba ili slanina.
Posebnost za pripremu ovih fritula je i tava za pečenje, koja je osmišljena kako bi svaka fritula imala oblik golf loptice.
Sastojci:
2 jabuke
4 žličice maslaca
2 žličice cimeta
2 jaja
1 žlica šećera
2 šalice brašna
1 žličica praška za peciva
½ šalice mlaćenice
¼ šalice šećera u prahu
Piprema:
U tavi pirjajte očišćene komadiće jabuka uz dodatak 2 žličice maslaca. Pospite cimetom. Odvojite žutanjak od bjelanjka I istucite bjelanjke u čvrsti snijeg. U drugoj posudi izmutite žutanjke sa šećerom u kremastu smjesu. U srednje velikoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i mlaćenicu te dodajte umućene žutanjke. Dobro izmiješajte. Nježno dodajte snijeg od bjelanjaka, umiješajte. Ugrijte tavu za pripremu Æbleskiver fritula. U svaku od rupica dodajte malo maslaca te rastopljeni maslac razmažite po površini. Svaku rupicu napunite smjesom do pola, dodajte komadić jabuke te dodajte smjese toliko da prekrijete jabuku. Pecite dok fritula ne poprimi smečkastu boju pa uz pomoć noža preokrenite kako bi se ispekla i druga strana. Pečene izvadite iz tave, pospite šećerom u prahu i poslužite tople.