Kutjevo d.d. uz uspješno završenu ovogodišnju berbu, imalo je još razloga za slavlje. Tradicionalna vinska fešta nije mogla početi bez mladih vina, ali i graševina iz kutjevačkog podruma koja su ove godine zlatnim i visoko cijenjenim priznanjima pokorila svjetsku i domaću vinsku scenu. Stil nagrađenih vina Kutjevo izvire iz najboljih vinogradarskih položaja iznad 250 metara nadmorske visine, koji uranjaju u gorje Papuka i Krndije. Odabrani vinogradarski položaji Hrnjevac i Vinkomir omogućuju proizvodnju vina raskošnih mirisa i jačeg i skladnog okusa, tako da svježinu vina, a time i pitkost, te dozreliju voćnost i cvjetnost držimo u ravnoteži, objasnio je sommelier Kutjeva d.d. g. Dragan Humski.

Martinje u vinariji Kutjevo ove je godine bilo spoj tradicionalne i moderne proslave koja se nakon degustacije nagrađenih vina nastavila u starom podrumu iz 1232. godine gdje su gosti po prvi put imali priliku kušati arhivsko vino Graševina izborna berba prosušenih bobica 2006. godina, i to uz zvuke Jazz gitarista, Darka Misirača koji je svojom izvedbom upriličio ovaj značajan događaj.
Nakon podruma goste je u restoranu dočekalo gastronomsku rapsodiju. Kutjevo d.d. u suradnji sa Gradskim muzejom u Požegi i kuharom Anđelkom Ledićem je održalo izložbu „Muzej u loncu“ te pred gostima rekonstruiralo i dokumentiralo zaboravljena jela koja pričaju o običajima i uzbudljivoj prošlosti slavonskog kraja. Gosti su imali priliku uživati u nekoliko slijedova tradicionalnih slavonskih jela sljubljenih s vinima Kutjevo. Uz sve to, Kutjevo je za svoje goste osiguralo i iznenađenje večeri. Nakon prezentacije i degustacije bogatog martinjskog jelovnika fešta se nastavila uz mlado vino, a uzvanike je uveselio biskup koji je održao tradicionalno krštenje mošta na karakterističan i veseli način. Do kraja večeri za atmosferu se pobrinuo tamburaški sastav Castrum koji je sve prisutne zabavljao melodičnim zvukom tamburica te gostima i predstavnicima Kutjeva omogućio da ovu specifičnu martinjsku feštu ponesu u lijepom sjećanju do iduće godine.
Osvrt na berbu 2016. i nagrađena vina Godina je u vinogradarskom smislu bila dosta zahtjevna zbog velike količine oborina te zbog mraza koji je nanio štete vinogradima. Prinosi su iz toga razloga ove godine bili manji za 15-tak % u odnosu na prošlu godinu, dok je kvaliteta ostala jednaka, pojasnila je enologica Kutjeva d.d. Zrinka Vinković-Jergović. U prilog nam je došao sunčani period od mjesec dana pred berbu što se manifestiralo na grožđu koje je skupilo optimalnu količinu šećera i ukupnih kiselina. Fermentativne note mladih vina su odlične, podsjećaju na dobru 2012 godinu, a od njih očekujemo aromatična i strukturna vina koja će biti po kvaliteti bolja čak od prošle i pretprošle godine, nadodala je iskusna enologica.
Već više godina za redom uključujući i ovu godinu graševine Kutjevo vinarije primaju najprestižnije nagrade iz Londona (Decanter), Bruxellesa (Concours Mondial), Neustata (Mundus vini), ali i sa domaćih i regionalnih natjecanja kao što su Festival graševine, ocjenjivanje Sv. Ivan Zelina, Sabatina itd. U 2016. godini Graševina Turković (berba 2015.) s jakom ekspresijom najdozrelijeg voća, skladana i sočna, osvojila je najviše nagrada. Nositeljica zlatne medalje na ovogodišnjem Mundus Vini, pozlatila se i na Festivalu graševine, te Sabatini 2016. Odmah poslije nje slijedi također jedna od najnagrađivanijih, a to je Graševina De gotho (berba 2015.), višeslojna i ojačana u bariqueu, svoju kvalitetu je dodatno potvrdila osvajanjem zlata na prestižnom 23. Concours Mondial u Bruxellesu, na Festivalu graševine i Sv. Ivan Zelini, dok se srebrom okitila na ovogodišnjem Decanteru i Sabatini 2016. Vječni klasik Kutjeva, Vrhunska Graševina berbe 2015. kompleksna na mirise te skladnog i pitkog okusa što Kutjevo vinarija zahvaljuje čaroliji prirode, ali i znanju enologa te korištenju napredne tehnologije u proizvodnji ove se godine može pohvaliti zlatnim medaljama na 23. Concours Mondial u Bruxellesu i na Festivalu graševine u Kutjevu. O Graševini U vinogorju Kutjevo pojavila se prvi put 1853.godine i ubrzo dokazala da tu daje najbolje vino sorte. Davne 1976. godine proglašena je prvim vrhunskim vinom kontinentalne Hrvatske od strane komisije stručnjaka sa Zavoda za vinarstvo. A danas, zahvaljujući znanju enologa i slogi prirodnih faktora te zemljopisnog položaja na kojem odnos broja sunčanih sati i kišnih dana utječe na jedinstvena svojstva njena mirisa i okusa, bogatija je alkoholima, taninima i finim mineralima od ostalih graševina. Graševine Kutjevačkog podruma su poznate po svojoj žutozelenoj, iskričavoj boji, pitkosti, svježini i lepršavosti, u sebi nose svu radost i životnost lijepe prirode s osunčanih obronaka Zlatne doline. No, velika je razlika kada se govori o kvalitetnoj Graševini koja je nositeljica i predstavlja 80% ukupne proizvodnje Kutjevačkog podruma te o premium liniji De Gotho Graševine i Graševine Turković kojih se proizvode svega par tisuća boca te se radi o ograničenoj ediciji premium Graševina Kutjevo vinarije. Foto: Promo